Obavijesti

Tech

Komentari 16

Čudovište iz dubina: Gmaz s velikim zubima živio je na Zemlji prije 240 milijuna godina

Čudovište iz dubina: Gmaz s velikim zubima živio je na Zemlji prije 240 milijuna godina

Bizarno stvorenje tada je živjelo poput  tuljana danas - hvatajući hranu u vodi, ali izlazilo je na obalu i obitavalo je po stijenama i plažama.

VIDEO

Morski gmaz s velikim zubima koji je lutao oceanima prije 240 milijuna godina u tijelu je imao podvodni plovak zbog kojeg je mogao vrebati ribu na dnu plićaka.

Znanstvenici kažu da je dvonožno stvorenje koristilo kratki, ravni rep za ravnotežu dok je vrebalo u dnu plićaka - jedući ribu oštrim zubima, javlja britanski Mirror.

Dinosauri su već izumirali, a udar asteroida ih je dokrajčio
Dinosauri su već izumirali, a udar asteroida ih je dokrajčio

Gmaz je imao i izvrstan sluh - kako bi izbjegao divovska morska čudovišta koja traže ukusan zalogaj. Bizarno stvorenje tada je živjelo poput  tuljana danas - hvatajući hranu u vodi, ali izlazilo je na obalu i obitavalo je po stijenama i plažama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pripadao je skupini trijaskih životinja nazvanih notosauri koji su imali duge vratove - i obično još duži rep koji se koristio za pogon.

Vodeći autor dr. Qing-Hua Shang, iz Kineske akademije znanosti u Pekingu, rekao je: 

- Naša analiza dva dobro očuvana kostura otkriva gmaza sa širokim, gusto koštanim tijelom i vrlo kratkim, spljoštenim repom.Fosilizirane kosti otkrivene su iz tankih slojeva vapnenca u dva kamenoloma na jugozapadu Kine.

Doktor Shang rekao je: Dugi rep se mogao koristiti za provlačenje kroz vodu stvarajući potisak.

- No, novoj je vrsti vjerojatno više odgovaralo obitavanje blizu dna u plitkom moru, gdje je koristila svoj spljošteni rep za ravnotežu, poput podvodnog plovka, i time je štedjela energiju dok traži plijen.

Neobična značajka pomogla je prepoznati Brevicaudosaurus jiyangshanensis kao novu vrstu. Prva riječ je latinski za 'gušter s kratkim repom'.

Imao je i malu glavu, očnjake, udove poput peraja i dugačak vrat - baš kao i drugi nohosauri. Najcjelovitiji primjerak iskopan je u kamenolomu Jiyangshan - što dokazuje drugi dio njegovog imena.

Nova teorija iz temelja mijenja sve što znamo o dinosaurima
Nova teorija iz temelja mijenja sve što znamo o dinosaurima

Taj nalazak pruža izvanredne dokaze o načinu života gmazova. Prednji su udovi snažnije razvijeni od stražnjih, što sugerira da su imali ključnu ulogu u pomaganju plivanja.

Većina njegovih kostiju, uključujući kralježake i rebra, debele su i guste, što dodatno pridonosi njegovom zdepastom, stasitom izgledu. To bi ograničilo njegovu sposobnost brzog kretanja pod vodom - ali istovremeno povećalo bi njegovu stabilnost.

Vrlo gusta rebra također mogu sugerirati da je gmaz imao velika pluća - povećavajući vrijeme koje je mogao provesti ispod površine. Kao što sugerira nedostatak čvrste potpore tjelesne težine, notosauri su bili oceanske životinje, ali trebali su doći po kisik. Na njušci su imali nosnice kroz koje su disali.

Brevicaudosaurus, opisan u Journal of Vertebrate Paleontology, živio je u vrijeme kada su gmazovi vladali oceanima.

Uključivali su legendarne ihtiosaure koji su mogli dosegnuti više od 80 metara duljine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle