Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
29 komentara

Curiosity otkrio kako je Mars imao ključne sastojke za život

Sedam mjeseci nakon što je rover sletio na Mars u potrazi za tragovima koji bi rekli je li planet imao ključne sastojke za život, znanstvenici su otkrili kako je to točno

Nasa
Foto: Nasa
29 komentara

Znanstvenici NASA-e otkrili su kako je analiza stijene koju su bušili na Marsu pokazala da su uvjeti na planetu u prošlosti bili povoljni za život.

Curiosity je prije nekoliko tjedana  na području Yellowknife Bay analizirao uzorak stijene koja je nekada davno bila u vodi te su otkrili kako je  to područje bilo bogato mineralima glina. Prije više od tri milijarde godina, ta voda nije bila preslana ni prealkalna za život.

- Voda koja je tekla kroz to područje bila je pitka. Toliko su uvjeti na tom području bili povoljni za život - rekao je John Grotzinger iz NASA-e. Znanstvenici dodaju da su mikrobi u takvim uvjetima mogli živjeti i razvijati se.

U uzorku su otkrili tragove dušika, vodika, kisika, fosfora, ugljika i sumpora, elemenata ključnih za život.

No, znanstvenici ipak još nisu pronašli dokaze da je života tamo i bilo. No, kako rover ima još 17 mjeseci za završiti glavnu misiju, moguće je da će i na ta pitanja naći odgovore, piše Reuters

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message