Tech

Komentari 1

Čuvajte se! WhatsApp Pink ne donosi rozu boju, nego viruse

Čuvajte se! WhatsApp Pink ne donosi rozu boju, nego viruse

WhatsApp Pink se širi kroz poruke i izgleda kao službena poruka iz WhatsAppa s ažuriranjem koje će promijeniti boju aplikacije. No, to je virus koji se za sada širi samo među Android korisnicima

WhatsApp se našao na meti nove prijevare u kojoj se korisnicima nudi 'ružičasti makeover' aplikacije, no ne nasjedajte, tu je virus koji može ukrasti vaše podatke.

Rajshekhar Rajaharia koji se bavi istraživanjem sigurnosti na internetu na Twitteru je objavio upozorenje korisnicima da paze na lažno obećanje kako će aplikacija svoju osnovnu i dosadnu zelenu boju promijeniti u zabavniju rozu. 

Virus se među korisnicima širi kao poruka koja pokušava oponašati službeno ažuriranje WhatsAppa s linkom na APK datoteku za preuzimanje, odnosno skidanje aplikacije. Rajaharia upozorava da ovaj trojanac može hakerima omogućiti pristup osobnim podacima i kontaktima. Kako se čini, cijela stvar je sada limitirana na Android korisnike. 

Rajaharia je objavio i upute za one koji su ga slučajno skinuli, a sve se svodi na deinstalaciju i brisanje svega povezanog s ovom aplikacijom iz postavki telefona te uklanjanje dozvola za tu aplikaciju.

Najjednostavniji način da se zaštitite od ovakve ili sličnih prijevara je da ne instalirate aplikacije iz izvora koji nisu službene trgovine Google Play ili App Store za Apple te App Gallery na Huawei uređajima, a to se pogotovo odnosi na instalaciju iz poruka. Ovakvi virusi mogu biti maskirani u aplikacijama i izgledati kao sasvim legitimne verzije originalnih aplikacija, a uz sebe nositi i viruse.