Obavijesti

Tech

Komentari 16

Divjak: Možda ćemo uskoro u svemiru imati Rimac automobil

Divjak: Možda ćemo uskoro  u svemiru imati Rimac automobil
4

Ministrica Divjak je na potpisivanju sporazuma Hrvatske i Europske svemirske agencije rekla da će ovo ubrzati umrežavanje znanstvenika, razvoj raznih područja i biti prilika za naše tvrtke

VIDEO

Sporazum između hrvatske Vlade i Europske svemirske agencije (ESA) o suradnji u mirnodopske svrhe potpisan je u ponedjeljak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u nazočnosti predstavnika domaćih znanstvenih i gospodarskih tijela i institucija.

Potpisnici, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i voditelj Ureda za međunarodnu suradnju ESA Frédéric Nordlund, kao i predstavnica Hrvatske gospodarske komore Tajana Kesić Šapić, naglasili su širinu suradnje i njezinu ekonomsku stranu.

Sporazum će ubrzati umrežavanje hrvatskih znanstvenika i gospodarstva u Europi, razvoj područja od meteorologije i zaštite okoliša do satelitske navigacije i robotike, kazala je  ministrica Divjak te izrazila nadu da će sporazum potpisan na dan rođenja Nikole Kopernika donijeti "kopernikanski obrat u odnosu znanosti i gospodarstva".

Ministrica Divjak izjavila je na potpisivanju kako ćemo 'možda uskoro imati i Rimac automobil u svemiru', piše N1.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
ESA

Današnji sporazum, kazala je, bio je dugo na čekanju i značit će podršku STEM području koje je u fokusu interesa Ministarstva.

Kesić Šapić je istaknula da je sporazum prilika za snažniji razvoj na tom području jer ESA 90 posto ugovora ostvaruje s europskim tvrtkama, u lancu je 550 dobavljača iz 24 zemlje, a interes za suradnjom pokazale su brojne hrvatske tvrtke.

Nordlund je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ugovora kazavši kako je Hrvatska već članica europske svemirske obitelji jer je sudjelovala u donošenju odluka u projektima kao što su Galileo i Kopernik, a ovim sporazumom ostvaruje jaču suradnju sa članicama ESA-e.

GNK Dinamo - NK Lokomotiva

ESA je međunarodna organizacija s 22 države članice: Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Španjolska, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Slovenija je pridruženi član. Kanada sudjeluje u nekim projektima u okviru sporazuma o suradnji. Bugarska, Cipar, Malta, Latvija, Litva, Slovačka i Hrvatska imaju sporazume o suradnji s ESA.

Za ESA radi oko 2200 djelatnika iz svih država članica, uključuju znanstvenike, inženjere, stručnjake informacijske tehnologije i administrativno osoblje. ESA-in proračun za 2017. godinu iznosio je 5,75 milijardi eura.

ESA ulaže u svaku državu članicu kroz industrijske ugovore za svemirske programe, a njihov iznos je manje ili više ekvivalentan doprinosu svake zemlje, ističe se na mrežnoj stranici ESA.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'
ukupno 1850 kvadrata

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica