Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Divjak obećala: Sva će djeca dobiti jednaka tablet računala

Naglasila je i kako je su nam digitalno neovisni nastavnici prioritet pa će za svakog od njih biti osiguran laptop te pristup učionici s projektorom ili čak interaktivnim zaslonom

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
3 komentara

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak održala je brifing za medije kako bi javnosti pojasnila proces reforme obrazovanja. Kao podlogu reformi, rekla je ministrica, vidi dva toma Narodnih novina iliti preko 1.000 stranica na kojima je ispisano 39 novih kurikuluma.

Naglasak novih kurikuluma, pojasnila je Divjak, upravo je na promjeni paradigme obrazovanja. Ministarstvo je stoga, što iz sredstava Europske unije, a što iz državnog proračuna, uspjelo osigurati oko 2 milijarde kuna za nabavku opreme i modernizaciju obrazovnog sustava.

Škola je po prosjeku dobila 1,5 milijuna kuna, odnosno osnovne su škole dobile prosječno dva milijuna kuna, dok su srednje dobile svaka po oko milijun kuna. No, što to znači za učenike?

Učenici od prvog do četvrtog razreda, prema planu ministarstva imat će 4 - 5 tableta po razredu jer se u njihovom razvojnom periodu naglasak stavlja na razvoj grafomotorike.

SMATRAJU DA JE DOVOLJNO Novi plan ministrice: Od jeseni jedan tablet na četiri prvašića

- Grafomotorika nije samo pisanje, već i crtanje te općenito rad s rukama - objasnila je Divjak. Nešto stariji učenici, od petog do osmog razreda, na početku godine će zaduživati tablete te ih na kraju godine vraćati školi.

Budući da srednja škola nije obavezna te da preko 90% učenika ima pristup nekoj vrsti računala, samo će učenici čiji su roditelji korisnici minimalne zajamčene naknade dobiti tablete.

Ministrica kaže da je prema procjeni ministarstva oko 1.500 siromašnih učenika koji će moći zadužiti opremu.

Na pitanje novinara 24sata hoće li neki od učenika opet dobiti tablete bez kamera s kojima učenici ne mogu skenirati QR kodove iz udžbenika kako bi pristupili digitalnim materijalima, ministrica je rekla kako je nabavka tableta do sada bila u rukama ravnatelja, a ove će godine natječaj za nabavku preuzeti ministarstvo.

Zagreb: Najavljeni 2. Dani medijske pismenosti SPREMAJU SE PROMJENE Medijska (ne)pismenost: Svaki četvrti đak žrtva cyberbullinga

- Sva će djeca dobiti ujednačene tablete - rekla je Divjak, na što smo je pitali znači li to da će svi dobiti istu vrstu tableta.

- Ujednačeno najčešće znači isto - odgovorila je ministrica.

Naglasila je i kako je su nam digitalno neovisni nastavnici prioritet pa će za svakog od njih biti osiguran laptop te pristup učionici s projektorom ili čak interaktivnim zaslonom.

Divjak je međutim odbila komentirati izjavu bivšeg ministra turizma Veljka Ostojića koji se zapitao "Zašto učiteljica iz Slavonije ne bi vikendom radila u hotelu?".

- Danas se bavimo digitalizacijom, ulaganjima i razvitkom obrazovanja pa ne bih na takve teme - kazala je za kraj.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message