Obavijesti

Tech

Komentari 1

Divovska lignja Kraken nekoć je davila i najveće dinosaure

Divovska lignja Kraken nekoć je davila i najveće dinosaure
1

Od legende do stvarnosti: Prema ozljedama na Ichthyosaurima, ribama-gušterima, znanstvenici su zaključili kako je legendarna morska lignja Kraken postojala

VIDEO

Legendarno morsko čudovište, koje je za doručak moglo kao od šale smazati najveće morske predatore ili prevrnuti jedrenjak, u stvarnosti je i postojalo, uvjeren je paleontolog Mark McMenamin sa Sveučilišta Mount Holyoke u Massachusettsu. On je na ostacima drugih morskih bića otkrio tragove koji upućuju na Krakena, mitsku divovsku lignju veličine autobusa. 

Profesor McMenamin je prema teškim ozljedama koje je zadobio Ichthyosaur, poznat i kao riba-gušter, zaključio kako je jedino biće poput Krakena moglo morskom reptilu slomiti vrat ili ga utopiti. Teorija je izronila na površinu nakon što su znanstvenici pregledali devet fosila Ichthyosaura u Nevadi i otkrili kako ribe-gušteri nisu izumrle samo zbog cvata otrovnog planktona u plitkoj vodi kako se dosad pretpostavljalo. 

Tragovi na kostima sugeriraju da ih je biće nalik na golemu hobotnicu potopilo te im slomilo vratove. Profesor McMenamin po razmještaju kostiju zaključuje i da su Ichthyosauri bili ne samo ubijeni nego i odvučeni u Krakenovu špinju, odnosno utvrdu na morskom dnu. Nedostatak fosila divovskoga Krakena profesor McMenamin objašnjava time što što hobotnice nemaju kosti i građene su od mekog tkiva, no skeptici nisu uvjereni.

No dokaz o postojanju divovskih lignji pojavio se 1854. godine nakon što je pronađen “kljun” životinje u Danskoj. Žive u svim oceanima na dubinama većim od 300 metara. Za razliku od Krakena, velike su 5-15 metara. 

Vikinzi su strepili da ih kraken ne uhvati 

Kraken je zastrašujuće morsko čudovište koje se povezuje s nordijskim legendama u doba Vikinga. U 17. i 18. stoljeću opisivan je kao križanac divovske hobotnice i lignje, a mnogi su često tvrdili kako su vidjeli kako neman svojim pipcima brodove odnosi na dno. 

Najveća životinja je plavi kit

Koliko se zna, najveća životinja koja je ikad živjela je plavi kit dugačak oko 30 metara. Ovaj sisavac teži do 200 tona, hrani se samo ljeti, a tada na dan pojede 40 milijuna račića i planktona.

Ni 65 milijuna godina kasnije nitko ne zna zašto su izumrli dinosauri

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno