Obavijesti

Tech

Komentari 0

Djeco, pripremite se, animirani filmovi iz Rijeke stižu u Varaždin

Djeco, pripremite se, animirani filmovi iz Rijeke stižu u Varaždin
4

Varaždinski dio VAFI & RAFI festivala službeno počinje u četvrtak, 2. lipnja, u 20 sati u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4. Očekuju vas animirani filmovi, izložbe, radionice za najmlađe i sjajan rock koncert

VIDEO

Indijski film "Tricy" (u kategoriji 0-6 godina), kanadski film "Jesen" (u kategoriji 7-10 godina), francuski film "Počivaj u miru" (u kategoriji 11-14 godina), te još jedan francuski film "Miran dan" (u kategoriji 15-18 godina) pobjednici su riječkog dijela VAFI & RAFI festivala animiranog filma za djecu i mlade.

O pobjednicima je odlučivao žiri djece i mladih koji su na RAFI-ju do subote zajedno s publikom odgledali 88 animiranih profesionalnih filmova. Riječki dio festivala završio je svečanom dodjelom nagrada, a publika je premijerno vidjela i kratki animirani film koji su napravili polaznici radionice tijekom festivala.

Varaždinski dio VAFI & RAFI festivala službeno počinje u četvrtak, 2. lipnja, u 20 sati u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4. Od četvrtka počinju projekcije filmova koji se natječu u službenoj konkurenciji, a kroz četiri festivalska dana najmlađu publiku očekuje čak 11 projekcija u varaždinskom kinu Gaj.

Program proučite u nastavku teksta.

Svi sadržaji u okviru VAFI & RAFI festivala su besplatni, a sve nadolazeće informacije vezane uz Festival možete pratiti na službenim internetskim stranicama festivala www.vafirafi.com ili na službenoj Facebook stranici. 

Predstavljena knjiga "Film u školi"

Radionicu je vodila naša nagrađivana animatorica Mateja Štefinščak koja se riječkoj publici predstavila i izložbom radova "Nigdar ni bilo" koja prikazuje nastanak njenog istoimenog animiranog filma. Publika je vidjela i izbor animiranih filmova zemlje partnera Češke, a predstavljena je i knjiga "Film u školi" u izdanju Hrvatskog filmskog saveza. Knjigu su predstavili autorica dr. sc. Ana Đordić, dr. sc. Dejan Durić te voditeljica izdavaštva HFS-a, te urednica Diana Nenadić.

Četiri dana projekcija i radionica u Varaždinu

Varaždinski dio VAFI & RAFI festivala službeno počinje u četvrtak, 2. lipnja, u 20 sati u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4. Atraktivan program počinje otvorenjem izložbe mlade animatorice i grafičke umjetnice, a ujedno i članice VAFI žirija Petre Balekić koja će publici prikazati svoje brze crteže, croquie ljudi mahom nastale u javnom prijevozu. U fokusu je, prema riječima autorice, linija, a upravo "Linije" je i naziv njene varaždinske izložbe.

Posebna atrakcija bit će glazbeni nastup u dvorištu P4. Publici će se predstaviti američko-hrvatska kombinacija glazbenika predvođena kalifornijskim umjetnikom Robertom Lon Johnsonom, koji već 20 godina živi u Hrvatskoj. Od varaždinskih glazbenih snaga bit će tu gitarist Jura Geci, Emir Čovran na bubnjevima, te Vjeko Geček na basu. Koncertom započinje i "Ljeto u Varaždinu".

I varaždinski klinci mogu se pridružiti radionicama koje počinju u srijedu. Radionicu stop-animacije keramičkih radova koju voditelji Filmsko-kreativnog studija VANIMA provode u partnerstvu s udrugom "Kerameikon". Polaznike tijekom festivala očekuje i radionica animacije koju vode češki animatori, a mladi akademski umjetnik Mihael Bađun s polaznicima će raditi strip. 

PROGRAM FESTIVALA 13. VAFI & RAFI U VARAŽDINU

2. - 5. lipnja 2022., kino Gaj; Centar za mlade i nezavisnu kulturu P4


ČETVRTAK, 2. lipnja
09:00 – Prva projekcija animiranih filmova The Best of RAFI 2022 (45 min)

10:30 – Druga projekcija animiranih filmova The Best of RAFI 2022 (45 min)

12:00 – Treća projekcija animiranih filmova The Best of RAFI 2022 (45 min)

20:00 – Službeno otvaranje VAFI-ja, otvorenje izložbe Petre Balekić “Linije” – Centar za mlade i nezavisnu kulturu P4

20:30 – Koncert američko-hrvatske kombinacije glazbenika predvođena Robertom Lon Johnsonom; DJ OlyFant – Centar za mlade i nezavisnu kulturu P4

PETAK, 3. lipnja 2022.
09:00 – Prva projekcija animiranih filmova VAFI MINI (45 min)
10:30 – Prva projekcija animiranih filmova VAFI MIDI (45 min)
12:00 – Prva projekcija animiranih filmova VAFI MAXI (45 min)

SUBOTA, 4. lipnja 2022.
09:00 – Druga projekcija animiranih filmova VAFI MINI (45 min)
10:30 – Druga projekcija animiranih filmova VAFI MIDI (45 min)
12:00 – Druga projekcija animiranih filmova VAFI MAXI (45 min)

NEDJELJA, 5. lipnja 2022.
10:00 – Projekcija čeških animiranih filmova (45 min)
11:00 – Svečana dodjela nagrada (30 min) Centar za mlade i nezavisnu kulturu P4
11:30 – Projekcija pobjedničkih filmova VAFI sekcije (45 min)

 

Pokrovitelji Festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Varaždin, Grad Rijeka, Varaždinska županija i Primorsko-goranska županija, a realizacija se odvija uz pomoć suorganizatora – Hrvatski filmski savez, ASIFA Hrvatske, Dječje kuće, POU Varaždin i kino GAJ. Organizatori ovim putem zahvaljuju svim pokroviteljima, suorganizatorima, ali i brojnim partnerima te medijskim pokroviteljima koji ih podržavaju sve ove godine.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju