Tech

Komentari 389

Do braka on-line: "Katolička Iskrica" hit je među Hrvatima

Do braka on-line: "Katolička Iskrica" hit je među Hrvatima

Projekt zbližavanja katoličkih samaca pokrenuli su Vlatka Mihavec (29) i Neven Kalinić (28). Već nakon 24 sata stranica katsus.org imala je više od 200 članova

Sretni smo što možemo biti dio projekta koji zbližava ljude, sigurni smo da će se na katSusu roditi nova prijateljstva, ljubavi, a onda i brakovi, ozarena lica, govori osnivačica portala katsus.org.

Ideja o on-line katoličkoj zajednici za upoznavanje partnera začeta je prije deset godina u Austriji i otad se neprestano širi. Kako doznajemo, Hrvati su “katoličku Iskricu” i više nego izvrsno prihvatili i u samo 24 sata pribavili 200 članova.

- Oduševljeni smo i pomalo zatečeni odazivom. Latvija i Mađarska prvih su 200 članova skupljale više od tjedan dana i stvarno nismo očekivali uspjeh. Članovi zasad dolaze iz 25 gradova i malih mjesta u Hrvatskoj, a učlanili su se i Hrvati katolici iz Austrije, BiH, Kanade i Vojvodine. No, za razliku od ostalih portala za spajanje partnera, na katSusu je trenutno 60 posto žena - govori Vlatka. Da bi se predstavili, članovi moraju opisati koje bi osobine trebao imati njihov budući supružnik, kako zamišljaju kvalitetan partnerski odnos, što bi se njihovu budućem partneru moglo najviše svidjeti na njima, kao i pitanja što im znače Bog, Katolička crkva...

- Naši članovi moraju imati više od 18 godina i moraju biti katolici koji mogu primiti sakrament braka. No stranica je otvorena i svim vjernicima, ali najveći će problem imati ljudi koji nemaju crkveni razvod braka. Kad se netko takav pojavi, sugeriramo mu da počne rješavati crkveni razvod - objašnjava Vlatka. Otkrila nam je da članovi već naveliko pregledavaju profile, a počela su i dopisivanja i chatanja u zatvorenim sobama.

I sama je budućeg supruga Nevena upoznala virtualno - preko profila na Facebooku. U vezi su dvije godine i, kako su nam se pohvalili, ubrzo će se vjenčati.

- Odlučili smo da sve bude kako Bog zapovijeda, pa tako i ne živimo zajedno. Štoviše, živimo svatko na svom kraju grada, ali za ljubav se sve izdrži - objašnjava Neven dok nježno grli svoju buduću ženu. Prvih 200 prijavljenih članova oslobođeno je godišnje članarine, a ona će iznositi 300 kuna.

Stranci će se oduševiti Hrvaticama

Kako bi povezala što više samaca, katSus d.o.o. surađuje s europskom katoličkom internetskom zajednicom. To znači da će naše žene i muškarce moći birati i stranci iz Latvije, Mađarske, Austrije, Njemačke, Švicarske i Kenije.