Obavijesti

Tech

Komentari 19

Do mora na struju: HEP će na cestama postaviti 57 punionica

Do mora na struju: HEP će na cestama postaviti 57 punionica
9

Završetkom u ovom trenutku aktivnih projekata, HEP-ova će mreža, zajedno s već instaliranim punionicama u hrvatskim gradovima, imati više od stotinu punionica, rekao je Frane Barbarić iz HEP-a

VIDEO

Hrvatska elektroprivreda (HEP) je u srijedu u povodom Nacionalnog dana Nikole Tesle, otvaranjem brze punionice na odmorištu Brinje na autocesti A1 dovršila puštanje u rad prvih 16 punionica za električna vozila na autocestama, izvijestio je HEP.

Te punionice omogućuju vožnju električnim automobilima od granice sa Slovenijom i Mađarskom do Jadranskog mora, a Hrvatsku uključuju u mrežu punionica za električna vozila na Transeuropskoj prometnoj mreži TEN-T, kažu u HEP-u.

Punionica u Brinju, kao i druge HEP-ove punionice na autocestama, omogućuje punjenje svih tipova električnih vozila.

U HEP-u kažu da njihove punionice podržavaju turizam, omogućujući sve brojnijim vlasnicima električnih automobila dolazak do svih turističkih destinacija u Hrvatskoj.

Na benzinskoj postaji INA u Brinju otvorena je prva punionica za električne automobile

- Naš je konačni cilj hrvatskim građanima te svim turistima i našim gostima omogućiti sigurnu međugradsku vožnju električnim automobilima. S tim ciljem, u sklopu međunarodnih projekata, postavit ćemo ukupno 57 punionica na hrvatskim autocestama i ostalim prometnicama. Završetkom u ovom trenutku aktivnih projekata, HEP-ova će mreža, zajedno s već instaliranim punionicama u hrvatskim gradovima, imati više od stotinu punionica - izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Od prvih 16 HEP-ovih punionica na autocestama, 12 ih je postavljeno u suradnji s Inom. Ukupno će više od 30 punionica za električne automobile na autocestama u pravcu mora i u pravcu Lipovca na kontinentu, biti instalirano na odmorištima pokraj maloprodajnih mjesta Ine.

- Iskorak u elektromobilnost vidimo kao priliku za kompaniju - izjavio je predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon.

Punionice na autocestama dio su razvojnog projekta eMobilnosti, kojom se do kraja 2020. godine predviđa dostupnost punionica na svakih 50 kilometara autocesta, u svim aglomeracijama s više od 20.000 stanovnika, u svim morskim, zračnim i lukama unutarnje plovidbe, kao i na željezničkim kolodvorima.

Na benzinskoj postaji INA u Brinju otvorena je prva punionica za električne automobile

Investicije u postavljanje HEP-ovih punionica na autocestama sufinanciraju se iz fondova Europske unije u sklopu projekata EAST-E i NEXT-E. U sklopu tih projekata, HEP s partnerima iz Češke, Slovačke, Slovenije, Mađarske i Rumunjske surađuje u stvaranju mreže 309 punionica, koja će omogućiti nesmetanu vožnju električnim automobilom kroz šest država srednje Europe.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev izjavio je kako projekti usmjereni na istraživanje i inovacije u električnoj mobilnosti mogu dobiti potporu iz programa Obzor 2020 ili Europske investicijske banke. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.