Tech

Komentari 19

Do mora na struju: HEP će na cestama postaviti 57 punionica

Do mora na struju: HEP će na cestama postaviti 57 punionica

Završetkom u ovom trenutku aktivnih projekata, HEP-ova će mreža, zajedno s već instaliranim punionicama u hrvatskim gradovima, imati više od stotinu punionica, rekao je Frane Barbarić iz HEP-a

Hrvatska elektroprivreda (HEP) je u srijedu u povodom Nacionalnog dana Nikole Tesle, otvaranjem brze punionice na odmorištu Brinje na autocesti A1 dovršila puštanje u rad prvih 16 punionica za električna vozila na autocestama, izvijestio je HEP.

Te punionice omogućuju vožnju električnim automobilima od granice sa Slovenijom i Mađarskom do Jadranskog mora, a Hrvatsku uključuju u mrežu punionica za električna vozila na Transeuropskoj prometnoj mreži TEN-T, kažu u HEP-u.

Punionica u Brinju, kao i druge HEP-ove punionice na autocestama, omogućuje punjenje svih tipova električnih vozila.

U HEP-u kažu da njihove punionice podržavaju turizam, omogućujući sve brojnijim vlasnicima električnih automobila dolazak do svih turističkih destinacija u Hrvatskoj.

- Naš je konačni cilj hrvatskim građanima te svim turistima i našim gostima omogućiti sigurnu međugradsku vožnju električnim automobilima. S tim ciljem, u sklopu međunarodnih projekata, postavit ćemo ukupno 57 punionica na hrvatskim autocestama i ostalim prometnicama. Završetkom u ovom trenutku aktivnih projekata, HEP-ova će mreža, zajedno s već instaliranim punionicama u hrvatskim gradovima, imati više od stotinu punionica - izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Od prvih 16 HEP-ovih punionica na autocestama, 12 ih je postavljeno u suradnji s Inom. Ukupno će više od 30 punionica za električne automobile na autocestama u pravcu mora i u pravcu Lipovca na kontinentu, biti instalirano na odmorištima pokraj maloprodajnih mjesta Ine.

- Iskorak u elektromobilnost vidimo kao priliku za kompaniju - izjavio je predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon.

Punionice na autocestama dio su razvojnog projekta eMobilnosti, kojom se do kraja 2020. godine predviđa dostupnost punionica na svakih 50 kilometara autocesta, u svim aglomeracijama s više od 20.000 stanovnika, u svim morskim, zračnim i lukama unutarnje plovidbe, kao i na željezničkim kolodvorima.

Investicije u postavljanje HEP-ovih punionica na autocestama sufinanciraju se iz fondova Europske unije u sklopu projekata EAST-E i NEXT-E. U sklopu tih projekata, HEP s partnerima iz Češke, Slovačke, Slovenije, Mađarske i Rumunjske surađuje u stvaranju mreže 309 punionica, koja će omogućiti nesmetanu vožnju električnim automobilom kroz šest država srednje Europe.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev izjavio je kako projekti usmjereni na istraživanje i inovacije u električnoj mobilnosti mogu dobiti potporu iz programa Obzor 2020 ili Europske investicijske banke.