Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
67 komentara

Dobio je doživotnu zabranu u Fortniteu, no je li to prestrogo?

Tinejdžer Jarvis Khattri dobio je doživotnu zabranu u Fortniteu, igri koja mu je i donijela slavu i novac. Koristio je softver za varanje, no mnogi misle da je ovo ipak bio prestrog potez izdavača igre

Foto: Epic Games, YouTube/Screenshot
67 komentara

Nakon što je dobio doživotnu zabranu Fortnitea zbog varanja, mladi YouTuber Jarvis Khattri (17) objavio je kako će napustiti milijunsku vilu u Los Angelesu u kojoj je živio sa suigračima iz FaZe klana. 

Tinejdžer koji je objavljivao videa pod imenom FaZe Jarvis na YouTubeu je rekao kako odlazi kući uz poruku fanovima da svi griješe u životu, ali da je važno učiti iz grešaka kako bi postali bolji ljudi.

- Idem doma kako bih bio s obitelji i razmislio o onome što mi je važno u životu i što će biti sljedeće - rekao je mladić iz Engleske koji je živio u luksuznoj vili s bazenom, kinom i pogledom na ocean, prenosi Metro.

Njegova slava i novac dobili su veliki udarac nakon što je dobio doživotnu zabranu igranja Fortnitea jer je koristio (aimbot) softver koji omogućuje varanje u igri. Izdavači Fortnitea, Epic Games, svaki tjedan izbacuju stotine igrača koji koriste ovaj softver koji olakšava ciljanje i gađanje protivnika, a Jarvis je koristio upravo taj softver kako bi pokazao koliko je nepošten. U videu je više puta upozorio svojih nekoliko milijuna fanova da bi zbog ovog mogli biti blokirani, a sam je pokrenuo novi profil kako bi pokušao izbjeći kaznu - što mu nije uspjelo.

Reakcija iz Epica bila je brza. Zabrana je doživotna, a iz kompanije su rekli kako imaju nultu toleranciju na korištene softvera za varanje, a upravo su varanje više puta isticali kao jedan od glavnih problema koji tjeraju igrače od ove hit igre.

- Kada ljude koriste aimbot ili bilo kakve sustave za varanje kako bi stekli nepoštenu prednost, uništavaju igru za one koji je igraju pošteno - rekli su iz Epica za Business Insider.

S obzirom na rastuću karijeru igrača i kreatora sadržaja, mnogi su u esportu stali na stranu mladića i rekli kako je kazna prestroga. Tako su isticali njegovu dob kao olakotnu okolnost te činjenicu da je više puta upozorio druge da ne promovira varanje. Drugi pak podržavaju Epic u njihovom potezu. 

Jedan od onih koji su uz mladića je i Ninja, vjerojatno najslavniji gamer, koji je rekao da Jarvisa nije trebalo blokirati doživotno jer mu karijera ovisi o toj igri. On je u svom videu spomenuo Logana Paula kojeg je YouTube suspendirao nakon što je objavio video s mrtvim tijelom, no u konačnici su ga pustili u svoje okruženje. 

Foto: Epic Games

Naravno, esport je novo područje koje još mora posložiti sva globalna pravila, pa tako i kažnjavanje, a jedan od kreatora Mortal Kombata, Ed Boon, je otvorio popularnu anketu, prema kojoj je većina rekla da bi najbolje rješenje bilo privremena zabrana. 

Drugi su se usredotočili na Epicovu odluku o dugoročnoj zabrani. 

Jarvis je trenutačno odsječen od primarnog izvora zarade na temelju odluke tvrtke o striktnoj primjeni pravila korištenja. Mnogima je ovo pokazalo kako su igrači, organizacije i organizatori događanja u potpunosti na milosti developera i izdavača igara.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message