Obavijesti

Tech

Komentari 0

Dok-Ing i A1 koriste 5G na 26 GHz: 'To je omogućilo optičko iskustvo preko mobilne mreže'

Dok-Ing i A1 koriste 5G na 26 GHz: 'To je omogućilo optičko iskustvo preko mobilne mreže'
2

Suradnja kompanija DOK-ING i A1 Hrvatska inovativni je iskorak prema Industriji 4.0 odnosno automatizaciji, robotizaciji i korištenju umjetne inteligencije na temeljima pouzdane i sigurne, gigabitne 5G mreže

VIDEO

Zagrebački DOK-ING, svjetski poznata kompanija koja razvija specijalizirane robote koji se koriste u najopasnijim aktivnostima, prvi je u Hrvatskoj koji koristi 5G mrežu u frekvencijskom pojasu 26 GHz koju je omogućila A1 Hrvatska primjenom najmodernije radijske tehnologije i 5G FWA odnosno fiksnog bežičnog pristupa.

Gigabitnu 5G mrežu, niske latencije i visokog kapaciteta koriste za istraživanje i razvoj, u proizvodnji te za testiranje i upravljanje specijaliziranim robotima.

- DOK-ING je globalni tržišni lider u području robotskih sustava koji rješavaju najsloženije zadatke u ekstremnim uvjetima. Kao kompanija predana razvoju znanja i inovacija, sa zadovoljstvom pozdravljamo suradnju s A1 Hrvatska u primjeni 5G mreže u frekvencijskom pojasu 26 GHz. Uvijek razmišljamo o tome kako primijeniti najnovija otkrića poput umjetne inteligencije ili interneta stvari, koji omogućuje upravo nova 5G tehnologija, za poboljšanje naših proizvoda - rekao je Marijo Grgurinović, izvršni direktor tvrtke DOK-ING.  

Iz A1 ističu da primjena 5G mreže na području visokih frekvencija (26 GHz) odnosno području milimetarskog vala (mmW) omogućuje značajno povećanje kapaciteta te pružanje usluge iznimno kratkog vremena odziva od svega par milisekundi na mikro lokacijama poput pravih 5G kampusa te za razne industrijske potrebe i dedicirane privatne 5G mreže, stadione ili dvorane. G

lavni direktor tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatske Tomislav Makar podsjetio  je da je fokus A1 Hrvatske na stvaranju gigabitnog društva te dodao: „Akvizicijom spektra na 700 MHz, 3,6 GHz pa i 26 GHz osigurali smo dugoročni resurs za pružanje vrhunskog korisničkog iskustava. Uz primjenu najmodernije, a ujedno pouzdane i sigurne, tehnologije na 26 GHz ostvarili smo vezu s DOK-ING-om od 2 Gbps i na taj način korisniku omogućili optičko iskustvo preko mobilne mreže. Daljnjim razvojem mrežne tehnologije i korisničkih uređaja mogu se očekivati brzine do 10 Gbps“. 

A1 Hrvatska ističe da su prvi demonstrirali gigabitne brzine i nisku latenciju te mogućnosti 5G mreže u Zagrebu i Osijeku u frekvencijskom području od 3,6 GHz te u Zagrebu i Bistri u frekvencijskom području od 700 MHz. Nakon konkretne poslovne primjene A1 5G mreže u poduzetničkom inkubatoru PISMO powered by A1 u Novskoj te u razvoju i upravljanju logističkim robotom Gideon Brothersa, suradnja s DOK-ING-om prvi je primjer primjene 5G mreže u frekvencijskom području od 26 GHZ u Hrvatskoj. Potvrda je to ubrzane izgradnje infrastrukture nove generacije kao i ulaganja privatnih kompanija u inovacije i digitalizaciju Hrvatske, navode u A1.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'
ukupno 1850 kvadrata

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica