Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
24 komentara

Dok popijete kavu Huaweijeva baterija napunit će vam telefon

Huawei tvrdi da se njihova nova baterija za mobitele može puniti 10 puta brže nego baterija sadašnjih mobitela, odnosno za samo pet minuta već će biti na 50 posto

Huawei
Foto: Huawei
24 komentara

Koliko vam traje baterija mobitela? Sigurno se niste razveselili na pomisao izdržljivosti baterije svog smartphonea. Kapaciteti baterija čak i najjačih i najskupljih mobitela postali su praktično već i urbana legenda zbog svoje kratkotrajnosti.

Upravo je život baterije jedna od najvećih kočnica daljnjeg razvoja mobilnih uređaja. Kada bismo imali jače i dugotrajnije baterije, proizvođači bi mogli kreirati moćnije pametne mobitele.

No, kineski Huawei je upravo objavio da ima prototip baterije koja će drastično ubrzati vrijeme punjenja baterije .

Pritom su objavili i testno punjenje dvije baterije različite snage.

Na primjeru baterije manjeg kapaciteta (600 mAh) baterija se napunila do 68 posto već za samo dvije minute!

Za punjenje jače baterije (3000 mAh) u pet minuta baterija je bila napunjena gotovo 50 posto.

Huawei tvrdi da se njihova nova baterija za mobitele može puniti 10 puta brže nego baterija sadašnjih mobitela . Ističu da nova tehnologija mijenja konfiguraciju, odnosno način kako se ioni litija pohranjuju i transferiraju unutar baterija, te da se time povećava ukupna brzina punjenja.

Nova baterija ima anode prekrivene grafitom kako bi omogućila da se mogu podnijeti stresovi brzog punjenja te da se pritom baterija ne oštećuje, odnosno ne gubi se energetska gustoća ili životni vijek.

- Uskoro ćete moći u potpunosti napuniti bateriju već za vrijeme koliko vam treba da popijete kavu - izjavili su iz Huaweija.

Nadajmo se da pritom misle na kratku kavu, a ne onu koja potraje satima...

Kinezi se nadaju da će njihova nova tehnologija proizvodnje naprednijih baterija imati primjenu i na drugim poljima poput nosive tehnologije pa čak i za električne automobile. Trenutno ovaj sustav ima prilično glomazan punjač i baterija se mora vaditi iz uređaja te su očito i to detalji koje će morati riješiti do ugradnje u telefone.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message