Tech

Komentari 3

Dron spašava živote: Zrakom stižu lijekovi za milijune ljudi

Dron spašava živote: Zrakom stižu lijekovi za milijune ljudi

Dronovi će biti korišteni za dostavu 148 krvnih proizvoda, lijekova koji spašavaju život i cjepiva. Očekuje se da će na taj način opskrbiti 12 milijuna ljudi

Zapadnoafrička država Gana pokrenula je u srijedu najveću na svijetu dostavnu službu medicinskih potrepština dronovima za koju se očekuje da će opskrbiti 12 milijuna ljudi cjepivom i životno važnim lijekovima.

"Nitko u Gani ne bi smio umrijeti zbog toga što u hitnom slučaju ne može dobiti lijek", rekao je ganski predsjednik Nana Akufo-Addo u povodu pokretanja dostava u istočnome gradu Omenakou, lokaciji jednog od četiri distribucijska centra za dronove.

Dronovi će biti korišteni za dostavu 148 krvnih proizvoda, lijekova koji spašavaju život i cjepiva.   

Tom dostavnom službom upravlja Zipline, tvrtka za robotiku iz Silicijske doline, uz potporu ganskog ministarstva zdravstva i Globalnog saveza za cjepiva i imunizaciju (GAVI).

Do 30 dronova po distribucijskom centru bit će spremno letjeti od 0-24 dostavljajući cjepiva - među kojima ona protiv žute groznice, dječje paralize, ospica, meningitisa i tetanusa - u oko 2000 zdravstvenih ustanova diljem Gane, navodi Zipline.

Dronovi, koji mogu ponijeti do 1,8 kilograma tereta i letjeti brzinom od 110 kilometara na sat, također će dostavljati lijekove koji spašavaju život - kao što su serum kod ugriza zmija i cjepivo protiv bjesnoće, što su slučajevi u kojima je važna svaka minuta, rekao je glavni izvršni direktor GAVI-a Seth Berkley.  

Zipline je objasnio kako će to funkcionirati: liječnici i medicinske sestre naručit će hitno cjepivo ili lijek putem SMS-a, a dostava će stići u roku od 30 minuta.