Obavijesti

Tech

Komentari 32

"Druga Zemlja" prekrivena je oceanima i mogla bi biti živa

"Druga Zemlja" prekrivena je oceanima i mogla bi biti živa
1

Francuski znanstvenici obavili su nove izračune oko veličine Proxime b, planeta oko nama najbliže zvijezde koji je postao i najizgledniji kandidat za pronalazak života u svemiru

VIDEO

Nedavno otkriven planet Proxima b koji se nalazi u orbiti nama najbliže zvijezde mogao bi biti prekriven oceanima. No, znanstvenici nisu sigurni jesu li njihovi najnoviji izračuni oko veličine i svojstava planeta koji je prozvan 'drugom Zemljom' dobra ili loša vijest za one koji se nadaju da ćemo u nekoj budućnosti otići tamo živjeti. 

Naime, znanstvenici kažu da bi prisutnost vode mogla značiti da je Proxima b stjenoviti planet s oceanima kao i Zemlja, ali i da je to planet koji je u potpunosti prekriven oceanom. 

Artist

Proxima b se nalazi na 7,5 milijuna kilometara od svoje zvijezde, što je otprilike desetina udaljenosti Merkura od Sunca. No, ta udaljenost ne bi trebala biti prepreka zadržavanju vode na površini. Proxima Centauri je manja zvijezda od Sunca i oko 1000 puta slabija, a astrofizičari francuskog instituta CNRS kažu da je u orbiti koja mu omogućuje da se voda zadrži na površini, čime se može postaviti pitanje oko nastanjivosti tog planeta. 

Astrofizičari su izračunali kako je polumjer planeta između 0,94 i 1,4 polumjera Zemlje, a uz 1,3 Zemljine mase znanstvenici zaključuju da planet vjerojatno ima tekuću vodu na površini te da može imati i oblike života.

No, tek kad se potpuno izmjeri polumjer planeta znat će se kako on izgleda. Znanstvenici imaju teorije za maksimalnu i minimalnu procjenu. U jednoj je planet iznimno gust i voda na površini bi vjerojatno zauzela 0,05 posto njegove mase. U drugom scenariju Proxima b je pola vodeni svijet, a pola stjenoviti, odnosno planet je prekriven slojem oceana dubokim do 200 kilometara. 

Iz CNRS-a kažu da bi u tim ekstremnim uvjetima planet mogao prekrivati tanki sloj atmosfere zbog čega bi Proxima b mogla biti potencijalno nastanjiva.

Proxima Centauri nama je najbliža zvijezda, udaljena 4 svjetlosne godine, a sa sadašnjim pogonima i dalje je prilično nedostižna. No, ove godine smo vidjeli najave projekata za razvoj brzih sićušnih robotskih letjelica koje bi teoretski za našeg života mogle doći do tog planeta. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Hrvat u Australiji za 24sata: 'Za nastup Baby Lasagne u Malmöu probudit ćemo se u tri ujutro!'
LUDI ZA EUROSONGOM

Hrvat u Australiji za 24sata: 'Za nastup Baby Lasagne u Malmöu probudit ćemo se u tri ujutro!'

Jordan, Michael i Hrvat s australskim državljanstvom Antony veliki su fanovi Eurosonga i prate ovo natjecanje već 20-ak godina. Baby Lasagna im je hit, a zbog njegovog nastupa, ali i drugih, ustat će u 3 ujutro!