Obavijesti

News

Komentari 92

Država je telekomima snizila naknadu, ali cijene ostaju iste

Država je telekomima snizila naknadu, ali cijene ostaju iste
1

Naknadu koju su sva tri telekoma iskoristila kao opravdanje za podizanje cijena 2014. sad je vraćena na razinu prije poskupljenja. Međutim, telekomi kažu da im novac treba za investicije pa ništa od pojeftinjenja

VIDEO

Nažalost, moramo povećati cijene korisnicima 10 posto jer je država podigla naknadu. U lipnju 2014. godine tako su poskupljenje pravdala tri mobilna operatera u Hrvatskoj: HT, Vipnet i Tele2.

Vlada Zorana Milanovića podigla je naknadu za pristup radiofrekvencijskom spektru za tri puta kako bi s više od 300 milijuna kuna godišnje od operatera zakrpala proračunske rupe. Naknada je u biti iznos koji moraju platiti mobilni operateri za korištenje mreže. Državno poskupljenje preliveno je na leđa korisnika, a ponajviše se vidi na cijenama bonova. Bon od 50 kuna nakon poskupljenja košta 55 kuna, onaj od 100 košta 110 kuna itd. Međutim, Vlada je prvo prošle godine snizila spornu naknadu za trećinu. Ove godine nismo osjetili pojeftinjenje.

Nitko ih ne može natjerati

Koliko ćemo plaćati? Odredili nove cijene za pozive i poruke
Koliko ćemo plaćati? Odredili nove cijene za pozive i poruke

Cijene bonova ostale su iste. Sredinom studenog Vlada je dodatno snizila naknadu i sad je ona na istoj razini prije poskupljenja iz 2014. godine! Nijedan teleoperater više uopće nema trošak zbog kojih su nam digli cijene. Ali ipak neće ukinuti spornu naknadu. Kako su nam potvrdili i u regulatornoj agenciji HAKOM, država i njena agencija nemaju mogućnost natjerati teleoperatere na spuštanje cijena.

Dodatno, Ministarstvo je propisalo i da će teleoperaterima vratiti novac koji su unaprijed platili po višim cijenama za uporabu radiofrekvencijskog spektra. Prema procjenama HAKOM-a, država će im vratiti 308 milijuna kuna. Odnosno kroz tri godine će im za taj iznos umanjiti druge dozvole koje budu plaćali. Ali i unatoč tome, cijene za sve nas ostaju iste. Sva tri operatera pravdaju se potrebom ulaganja kako bi nam osigurali što bolju uslugu.

- Odlukom o smanjenju nameta otvara se dodatni prostor za ulaganja u telekomunikacijski sektor, kao i investicije u razvoj 5G mreže. Taj koncept zahtijeva dodatne investicije, kako u infrastrukturu, tako i u radiofrekvencijski spektar, čije su naknade u Hrvatskoj i dalje veće po glavi stanovnika nego u ostalim zemljama srednje i istočne Europe – odgovorili su iz A1, nekadašnjeg Vipneta.

I iz HT-a pohvalili su smanjenje naknade za radiofrekvencijski spektar, ali napominju da je ona unaprijed plaćena prema višoj cijeni. Nisu spomenuli da će im država preplatu vratiti.

- U tijeku su analize poslovnih modela, te ćemo tijekom sljedeće godine završiti s usklađivanjem svih tarifnih modela – odgovorili su iz HT-a. 

U Tele2 obrazlažu da je njih povećanje državne naknade najviše pogodilo jer oni imaju samo mobilnu mrežu. Ali iz odgovora je jasno da niti oni ovaj put neće spustiti cijenu jer kažu da je poskupljenje samo dijelom pokrilo “negativni efekt uvećanih naknada”.

Samo Tele2 u gubitku

Davor Tomašković odlazi iz HT-a, novi šef dolazi iz Grčke
Davor Tomašković odlazi iz HT-a, novi šef dolazi iz Grčke

- Unatoč svemu tome, uveli smo niz novih pogodnosti i prije nego što je Vlada odlučila spustiti naknade na razinu iz 2013. Taj potez Vlade nužan je preduvjet kako bi Tele2 u idućem razdoblju još više podigao razinu investicija i kvalitetu usluge za korisnike – odgovorili su.

HT je lani imao čistu dobit 841 milijun kuna, A1(bivši Vipnet) dobit od 56 milijuna, dok je Tele2 imao gubitak skoro 53 milijuna kuna.

Vlada podržava više cijene za građane

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića ne smatra da bi usluge trebale pojeftiniti zbog rasterećenja. - Smanjenje naknade osnažit će sposobnost operatera za ulaganja u razvoj elektroničke, komunikacijske infrastrukture, što je važno i za cjenovnu ponudu, ali i potaknuti ulaganja u nove tehnologije, poglavito u 5G mrežu - smatraju.

Potvrdili su nam da su ukupno rasteretili teleoperatere u dva navrata 307,7 mil. kuna. Nezavisni stručnjak kaže kako je neobično da su sva tri operatera digli cijene u isto vrijeme, a sad ih zajedno ne žele spustiti, pa kaže da bi možda posla imala i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa