Obavijesti

Tech

Komentari 5

Earth Speakr: Poslušajte glas djece koja imaju sjajne ideje kako spasiti planetu Zemlju

Earth Speakr: Poslušajte glas djece koja imaju sjajne ideje kako spasiti planetu Zemlju
6

Povodom njemačkog preuzimanja Vijeća EU osmišljena je aplikacija preko koje svako dijete može uputiti poruku svijetu i odraslima o tome što trebamo zajedno napraviti da sačuvamo okoliš i našu budućnost

VIDEO

Razumijete li što nam govori planet? A jeste li znali da djeca razumiju te poruke i da ih sada mogu prenijeti odraslima? To je cilj umjetničkog projekta Earthspeakr.org koji je predstavljen u srijedu 1. srpnja, s početkom njemačkog predsjedanja Vijećem EU.

Multimedijsku aplikaciju namijenjenu djeci osmislio je i razvio dansko-islandski umjetnik Olafur Eliasson. Zanimljivim aplikacijama udahnuo je život drveću, moru, plastičnim bocama, a djeca koja se uključe u besplatnu aplikaciju daju im potom svoj glas:

Život na Zemlji je suživot ljudi, životinja, biljaka i ekosustava. Moramo prihvatiti taj suživot i zatim poduzeti prave korake kako bismo ga njegovali. U današnjim raspravama o politici borbe protiv klimatskih promjena, ključno je da se glasovi sljedeće generacije čuju glasno i jasno, jer će oni živjeti u budućnosti koju trenutno oblikujemo - govoti o ovome projektu Eliasson.

Tijekom sljedećih šest mjeseci, svi mogu preuzeti aplikaciju Earth Speakr i animirati svoje okruženje pomoću zabavne interaktivne tehnologije. Djeca i mladi koji još nemaju glasačko pravo mogu odlučiti sudjelovati dajući svoj glas bilo čemu - drvetu, kori od banane, nebu ili ulici - i progovoriti za svoju lokalnu zajednicu i za planet. Njihove kreativne poruke dijele se na www.earthspeakr.art i mogu se pogledati na aplikaciji putem proširene stvarnosti, poručuju organizatori. 

- Earth Speakr je kolektivno umjetničko djelo koje poziva djecu da budu umjetnici. Što će Earth Speakr postati ovisi o njegovim korisnicima - njihovoj kreativnosti i mašti.  Earth Speakr sastoji se od njihovih misli i vizija, problema i nada. Ono što stvaraju može biti razigrano i zabavno, ozbiljno ili poetično. Ne postoji ispravan ili pogrešan način i svi mogu lako sudjelovati. Earth Speakr poziva djecu da otvoreno kažu što misle i osjećaju te sudjeluju u oblikovanju našeg svijeta i planeta, danas i u budućnosti - rekao je Olafur Eliasson.

'Želimo da djeca nadahnu odrasle'

Projekt je prilagođen i djeci u Hrvatskoj. Djeca mogu napraviti poruke za Earth Speakr i pozvati prijatelje da ih i oni naprave. 
Odrasli i današnji donositelji odluka, borci za promjene i globalni vođe mogu istražiti Earth Speakr poruke, stvoriti zbirke poruka - takozvani zvučnike Loud Speakr - i podijeliti ih s drugima kako bi naglasili teme koje smatraju najrelevantnijima. Eliasson se nada da će oni koji se bave politikom biti nadahnuti i uzeti u obzir poruke Earth Speakr kako bi djeca osjetila da je njihovo mišljenje važno.
Institucije mogu biti domaćini događaja i potaknuti djecu na sudjelovanje. Alati dostupni na mrežnoj stranici pomoći će vam u stvaranju zanimljivih aktivnosti za djecu kako bi istražila umjetničko djelo i uvođenju Earth Speakr u vaš postojeći program, poručuju organizatori. 

Saznajte više na https://earthspeakr.art/hr/ukljuci-se

Aplikacija na 24 službena jezika EU

- Od djece se obično očekuje da budu pažljiva u školi i poštuju pravila. Ali sada je na nama da, kao odrasli, poslušamo što mladi ljudi imaju za reći. U aplikaciji Earth Speakr, Olafur Eliasson djeci pruža jedinstvenu priliku da kreativno i promišljeno smisle ideje koje mogu poboljšati budućnost svih Europljana. Budući da će njihove glasovne poruke doprijeti do centra političkog odlučivanja u Europi, Earth Speakr daje glas mladima i zbog naše zajedničke budućnosti, bolje bi bilo da ih pažljivo poslušamo rekao je Heiko Maas, ministar vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke. 

Kako bi uključili što više ljudi, Eliasson i njegov studio razvili su većinom digitalno umjetničko djelo uz podršku brojnog tima koji Earth Speakr dostupan je na 24 službena jezika Europske unije i može mu se pristupiti širom svijeta. Osim toga, projekt je ostvario partnerstvo s rastućom mrežom muzeja, knjižnica i obrazovnih ustanova, poput Goethe instituta, kako bi se umjetničko djelo dijelilo putem Interneta i osobno gdje i kad god je to moguće u vrijeme društvenog distanciranja.

Od 1. srpnja 2020. godine dječje poruke pojavit će se na virtualnoj karti Earth Speakr, a Loud Speakr mogu se vidjeti u proširenoj stvarnosti na istaknutim mjestima širom EU-a. Kako biste saznali više i sudjelovali u stvaranju umjetničkog djela, preuzmite aplikaciju Earth Speakr na Google Play-u ili App Store-u, posjetite mrežnu stranicu na www.earthspeakr.art i pridružite se raspravi @earthspeakr na društvenim mrežama. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto