Tech

Komentari 0

EU želi uvesti strože kriterije privatnosti Skypeu i sličnima

EU želi uvesti strože kriterije privatnosti Skypeu i sličnima

Po preporuci Komisije Facebook i Microsoft Skype bi morali ispuniti strože kriterije poštivanja privatnosti i jamčenja sigurnosti na uslugama poput WhatsAppa i Skypea.

Europska unija predložit će u rujnu da se pružatelje komunikacijskih usluga putem Interneta, poput WhatsAppa i Skypea, obveže na poštivanje propisa koje moraju slijediti klasične telekomunikacijske kompanije, objavio je u srijedu glasnogovornik Europske komisije.

Time bi po preporuci Komisije Facebook i Microsoft Skype morali ispuniti strože kriterije poštivanja privatnosti i jamčenja sigurnosti na uslugama poput WhatsAppa i Skypea.

Glasnogovornik Christian Wigand potvrdio je da Komisija radi na ažuriranju europskih telekomunikacijskih propisa u idućem mjesecu kako bi "zajamčila višu razinu zaštite ljudi i iste uvjete za sve tržišne aktere".

"Komisija analizira u kojoj su mjeri usluge koje pružaju takozvani OTT operateri, poput WhatsAppa i Skypea, ekvivalentne uslugama klasičnih telekomunikacijskih operatera", rekao je Wigand.

"Komisija razmatra treba li prilagođavati važeće propise Europske unije kako bi se zadržala dosljedno visoka razina zaštite potrošača, sigurnosti mreže i poslužitelja, te s druge strane vodilo osiguralo da odredbe ne ometaju tržišno natjecanje."

Izvor iz Komisije posebno je za AFP naglasio potrebu "jamčenja fer pravila za sve" u kontekstu "poticanja inovacija novih igrača".