Obavijesti

Tech

Komentari 14

Facebook će razljutiti američku vladu: Uvode šifriranje profila

Facebook će razljutiti američku vladu: Uvode šifriranje profila
1

Nakon što je Snowden razotkrio masovna prisluškivanja najveće su tehnološke tvrtke pohitale bolje zaštiti svoje proizvode. To se ne sviđa američkim vlastima...

VIDEO

Facebook uvodi mogućnost šifriranja profila! Najveća društvena mreža objavila je da počinje omogućavati korisnicima da koriste enkripciju svojih podataka na profilu kao i u e-mailovima obavijesti koje im dolaze s Facebooka. 

Ova vijest dolazi baš u vrijeme velikih tenzija oko državnih prisluškivanja u Americi. Tenzije rastu i između američke vlade i tehno zajednice upravo oko korištenja jačih enkripcija podataka. Je li se Facebook baš zato sada odlučio na ovaj potez?

Zuckerberg i njegova ekipa zamislili su upotrebu osobnih ključeva za dešifriranje, kojima bi korisnici mogli kontrolirati tko može razumjeti njihove poruke i otvoreno pratiti profile. 

Nakon što je Edward Snowden cijelom svijetu otkrio kako Amerika provodi masovna prisluškivanja najveće su tehnološke tvrtke pohitale bolje zaštiti svoje proizvode. To se, pak, ne sviđa američkim vlastima koje se brinu da neće imati toliki pristup društvenim mrežama kao prije. Jedan je političar javno prozvao Apple da će iPhone postati sredstvo za pedofile jer će podržavati jače šifriranje podataka već u svom operativnom sustavu. 

No, Apple je odbacio takve optužbe tvrdeći da mora raditi na poboljšanju čuvanja privatnosti svojih korisnika. Šef Applea Tim Cook je čak izjavio da nikad neće surađivati niti s jednom vladom na svijetu u smislu propuštanja u sustav i špijuniranja korisnika. 

U međuvremenu je situacija škakljiva i u Europi. U Velikoj Britaniji je premijer David Cameron najavio da će zabraniti jače šifriranje u operativnim sustavima. Istovremeno Europol se također dignuo protiv brojnih aplikacija za slanje poruka, a koje koriste vrlo jake šifrirane procese. Europol drži da su takva tehnološka rješenja postala veliki problem za policiju u suzbijanju terorističkih prijetnji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...