Tech

Komentari 0

Fantastična ideja hrvatskih studentica: Naš uređaj pomaže ljudima nakon moždanog udara

Fantastična ideja hrvatskih studentica: Naš uređaj pomaže ljudima nakon moždanog udara

Afazija je gubitak ili poremećaj govora nakon moždanog udara koji uključuje smanjenu mogućnost razumijevanja ili izražavanja. Uređaj koji su osmislile Barbara i Paola mogao bi im pomoći

Barbara Bilić (28) je studentica prve godine diplomskoga studija Odjevno inženjerstvo na Tekstilno-tehnološkom fakultetu i magistra logopedije, a Paola Danjek (26) je studentica druge godine poslijediplomskoga doktorskoga studija Poremećaji jezika, govora i slušanja na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu prijavile. One su se prijavile na natjecanje EIT Healt zajednice znanja i inovacija – Innovation Days Winners’ Event 2021. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Riječ je o natjecanju koje se održava diljem Europe s ciljem promicanja inovacija u zdravstvu.

Natjecanje se prvo održava na lokalnoj razini, za što su zaduženi EIT Health hubovi, a onda se pobjednički timovi natječu na završnom događaju. U Hrvatskoj je EIT Health hub Centar za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Na lokalnoj razini su osvojile prvo mjesto, a sudjelovalo je četiri tima, a na Europskoj razini su bile treće, a sudjelovalo je čak 32 tima.

- Da mi je netko rekao prije par mjeseci i rekao da ću sudjelovati u ovakvom natjecanju, razvijala ideju, ne znam da li bi vjerovala. A kamoli da ću biti dio tima koji je među najboljima - ispričala nam je Paola kroz smijeh, a kako kaže prijavile su se iz radoznalosti, sa željom stjecanja novih znanja i vještina te povezivanja s kolegama iz drugih zemalja. Ove su godine sve radionice i završno natjecanje održani u virtualnom okruženju. 

Na natjecanju su predstavile ideju prijenosnog uređaja  koji olakšava funkcionalnu komunikaciju ljudima s afazijom.

Afazija je gubitak ili poremećaj govora nakon moždanog udara koji uključuje smanjenu mogućnost razumijevanja ili izražavanja (ekspresiju) riječi odnosno njihovih neverbalnih ekvivalenata. Prognoza ovisi o uzroku i obimu oštećenja. Nema specifične terapije, no govorna terapija može znatno ubrzati oporavak.

Tongueo je digitalni komunikator čija je primarna zadaća olakšati svakodnevnu funkcionalnu komunikaciju osobama s afazijom. Zbog teškoća izgovora, prisjećanja riječi ili formuliranja gramatičkih iskaza, osobe s afazijom često izbjegavaju komunikaciju s drugim ljudima, odustaju od vlastitih karijera te se izoliraju od prijatelja i obitelji - objasnila je Paola, a kaže da osim olakšavanja funkcionalne komunikacije,uređaj im daje mogućnost samostalnog vježbanja govora

- S obzirom na to da je Paola zaposlena u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i radi upravo s ljudima koji imaju afaziju, podatke je prikupljala u bolnici, a i doktorski joj je bio baziran na Afaziji pa je to dosta olakšalo. Igrali smo na sigurno - ispričala nam je Barbara koja je objasnila kako su uz stručno vodstvo mentora, pet dana su od nule razvile uređaj, koji su zadnji dan natjecanja predstavile žiriju. 

Sad traže programera koji će isprogramirati ono što su Paola i Barbara stvorile, pa će kasnije možda i izraditi prototip.

- Uživale smo stvarati nešto novo, razvijati sebe i testirati naše vještine. Ponosne smo na sebe - zaključile su.

A svima sugeriraju da iskoriste sve što im fakulteti nude, a sve što trebaju je kako kažu otići na naslovnu web stranicu svog fakulteta.