Obavijesti

Tech

Komentari 30

Fenomen zapanjio znanstvenike koji proučavaju Mars: Rover je stvorio ogromne oblake prašine

Fenomen zapanjio znanstvenike koji proučavaju Mars: Rover je stvorio ogromne oblake prašine

Ovaj fenomen zapanjio je istraživače koji nisu ni slutili da se prašina može tako lako raspršiti u tankoj marsovskoj atmosferi koja ima volumen manji od 1 posto nego Zemlja.

VIDEO

Do kratera Jezero na Marsu u veljači ove godine stigao je rover Perseverance s manjim helikopterom naziva Ingenuity, piše Sputniknews. Za cilj su imali istražiti stijene na Marsu i potražiti neki trag života tamo. Znanstvenike koji proučavaju Mars zainteresirala je iznenađujuća sposobnost NASA-inog helikoptera Ingenuity koji, prilikom istraživanja stijena na Marsu, stvara ogromne oblake prašine.

Oblak prašine snimile su kamere rovera. Prašina se kovitlala ispod helikoptera čak i kada je letio tek 5 metara od površine. Ovaj fenomen zapanjio je istraživače koji nisu ni slutili da se prašina može tako lako raspršiti u tankoj marsovskoj atmosferi koja ima volumen manji od 1 posto nego Zemlja.

- Iz ovoga proizlazi nepredviđeni atmosferski znanstveni eksperiment - rekao je Jim Bell, znanstvenik sa Sveučilišta Arizona, za Nature.

Snimka sa trećeg i četvrtog leta Ingenuityja posebno je privukla pažnju znanstvenika. Kada su primjetili da se oko helikoptera diže prašina bili su šokirani i zbunjeni fenomenom. Četvrti let bio je 30. travnja i pokazao je da je letio 133 metra, a oštrice su mu se vrtjele više od 2400 puta u minuti te je svorio ogroman oblak prašine.

Mark Lemmon, znanstvenik sa Instituta za svemirsku znanost u Koloradu planira usporediti tragove koje je helikopter ostavio na površini Marsa s onima koji se javljaju nakon prirodnih 'vjetrova', sličnih tornadu, a zapravo je to zrak koji zagrijava Sunce. Taj fenomen znanstvenici se dugo trude u potpunosti razumjeti.

Helikopter Ingenuity je dio NASA-ine misije na Marsu u 2020. godini u kojoj za cilj imaju istražiti geološke procese Marsa i otkriti je li nekoć bio useljiv. NASA planira uzeti uzorak geološkog materijala s Marsa, no tome se protive članovi znanstvene zajednice koji u tome vide prijetnju životu na Zemlji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama
Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja