Tech

Komentari 30

Fenomen zapanjio znanstvenike koji proučavaju Mars: Rover je stvorio ogromne oblake prašine

Fenomen zapanjio znanstvenike koji proučavaju Mars: Rover je stvorio ogromne oblake prašine

Ovaj fenomen zapanjio je istraživače koji nisu ni slutili da se prašina može tako lako raspršiti u tankoj marsovskoj atmosferi koja ima volumen manji od 1 posto nego Zemlja.

Do kratera Jezero na Marsu u veljači ove godine stigao je rover Perseverance s manjim helikopterom naziva Ingenuity, piše Sputniknews. Za cilj su imali istražiti stijene na Marsu i potražiti neki trag života tamo. Znanstvenike koji proučavaju Mars zainteresirala je iznenađujuća sposobnost NASA-inog helikoptera Ingenuity koji, prilikom istraživanja stijena na Marsu, stvara ogromne oblake prašine.

Oblak prašine snimile su kamere rovera. Prašina se kovitlala ispod helikoptera čak i kada je letio tek 5 metara od površine. Ovaj fenomen zapanjio je istraživače koji nisu ni slutili da se prašina može tako lako raspršiti u tankoj marsovskoj atmosferi koja ima volumen manji od 1 posto nego Zemlja.

- Iz ovoga proizlazi nepredviđeni atmosferski znanstveni eksperiment - rekao je Jim Bell, znanstvenik sa Sveučilišta Arizona, za Nature.

Snimka sa trećeg i četvrtog leta Ingenuityja posebno je privukla pažnju znanstvenika. Kada su primjetili da se oko helikoptera diže prašina bili su šokirani i zbunjeni fenomenom. Četvrti let bio je 30. travnja i pokazao je da je letio 133 metra, a oštrice su mu se vrtjele više od 2400 puta u minuti te je svorio ogroman oblak prašine.

Mark Lemmon, znanstvenik sa Instituta za svemirsku znanost u Koloradu planira usporediti tragove koje je helikopter ostavio na površini Marsa s onima koji se javljaju nakon prirodnih 'vjetrova', sličnih tornadu, a zapravo je to zrak koji zagrijava Sunce. Taj fenomen znanstvenici se dugo trude u potpunosti razumjeti.

Helikopter Ingenuity je dio NASA-ine misije na Marsu u 2020. godini u kojoj za cilj imaju istražiti geološke procese Marsa i otkriti je li nekoć bio useljiv. NASA planira uzeti uzorak geološkog materijala s Marsa, no tome se protive članovi znanstvene zajednice koji u tome vide prijetnju životu na Zemlji.