Obavijesti

Tech

Komentari 33

Fizičar: Putovanje kroz vrijeme je moguće jedino u budućnost

Fizičar: Putovanje kroz vrijeme je moguće jedino u budućnost
3

Britanski fizičar Brian Cox na predavanju na Festivalu znanosti rekao je kako bi uz dovoljno brz brod putovanje u budućnost bilo moguće. Povratak je skoro nemoguć

VIDEO

Ako je vjerovati britanskom fizičaru Brianu Coxu, putovanje kroz vrijeme i nije tako nemoguće kao što se činilo. Na britanskom Festivalu znanosti rekao je kako je moguće izraditi vremeplov, ali da postoji kvaka. Teorija radi jedino na putovanju u budućnost, a Cox dodaje i da je to put bez šanse za povratak. 

Profesor sa Sveučilišta u Manchesteru pojasnio je tijekom jednosatnog predavanja kako je pod Einsteinovom općom teorijom relativnosti putovanje u budućnost moguće. Ako bi putovali brzinom svjetlosti, ili dovoljno blizu nje, mogli bi otići nekoliko stotina ili tisuća godina u budućnost, piše Telegraph.

No, povratak kući bio bi gotovo nemoguć. Svoju teoriju pojasnio je na primjeru serije Doctor Who, u kojoj se i sam jednom pojavio. Rekao je kako bi Doctor koji se želi vratiti iz budućnosti morao pronaći crvotočinu kroz koju bi se vratio u prošlost. No, takav prečac kroz vrijeme još nije dokazan da postoji. Otkrije li se ikad jedna takva crvotočina, ili možda izgradi, pitanje je i bi li za ljude bilo moguće putovati kroz nju. 

Cox je u svom pojašnjavanju rekao da ako izgradimo svemirski brod koji bi ubrzao astronauta prema brzini svjetlosti te ga vratimo kući nekoliko sati kasnije, na Zemlji bi mogle proći i godine. Želimo li još više u budućnost trebat će samo dodatno ubrzati. Ovo što je on opisao u osnovi je paradoks blizanaca, koji pojašnjava dilataciju vremena. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zamislite da imate dva brata, jedan ostaje na Zemlji dok drugi odlazi na svemirski brod. U usporedbi s vremenskim okvirom prvog brata, vremenski okvir putujućeg brata će se usporiti. Ako za njega vrijeme sporije prolazi, on će se vratiti na Zemlju, na kojoj je prošlo puno više vremena te je prvi brat znatno stariji.

Naravno, cijela ova priča bi zahtijevala i svemirski brod s prilično snažnim pogonskim sustavom.

Ispod teksta možete vidjeti i što poznati fizičar Michio Kaku kaže o putovanju kroz vrijeme, odnosno povratku u prošlost.

Stručnjaci utvrdili: Putovanje kroz vrijeme nije izvedivo

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje