Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Ford napravio kućicu za pse da ih zaštiti od buke vatrometa

Koristeći tehnologiju koja se ugrađuje u slušalice ili u automobile kako bi putnike zaštitili od vanjske buke, Ford je izradio kućicu za pse koja bi u novogodišnjoj noći mogla biti mirno utočište od buke vatrometa

Foto: Ford
6 komentara

Blještavi vatromet u novogodišnjoj noći mnogima od nas možda se čini kao prekrasna kulisa kojom ćemo ispratiti godinu, ali u isto vrijeme to prati i strahovita buka koja je posebno bolna kućnim ljubimcima s puno osjetljivijim sluhom od nas. 

Ford navodi kako otprilike 45 posto pasa pokazuje znakove straha kad čuju buku vatrometa, a njihov odgovor na to mogla bi biti kućica za pse koja koristi tehnologiju poništavanja buke - sličnu onoj kakvu imamo u slušalicama za glazbu ili u automobilima. Na taj način žele smanjiti agoniju koju osjećaju ljubimci. 

Foto: Ford

Pojasnili su i kako kućica radi. Jednom kad mikrofon u prototipu njihove kućice prepozna zvuk vatrometa, ugrađeni audio sustav emitira frekvencije kojima poništava tu buku ili je dramatično smanjuje. U izradi su koristili i pluto velike gustoće, navode iz Forda te ističu da se trenutno radi samo o konceptu. Naravno, kućice za pse nisu Fordov osnovni posao, ali nije teško zamisliti da bi ovakva kućica postala stvarna u bliskoj budućnosti.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message