Obavijesti

Tech

Komentari 10

Francuzi možda jesu glavni, ali Talijani su ih naučili sve o vinu

Francuzi možda jesu glavni, ali Talijani su ih naučili sve o vinu
1

Znanstvenici su po tragovima vina iz amfora u antičkom gradu Lattari zaključili da su Etruščani Francuze upoznali s vinom. Tek kasnije su sami krenuli u proizvodnju

VIDEO

Francuzi jesu najveći proizvođač vina i slove za možda najbolje stručnjake u vinarstvu, ali novo istraživanje pokazuje kako su sve o vinarstvu naučili od Talijana. 

Kemijska analiza otkrila je tragove vina u dvije amfore, a znanstvenici su zaključili da je u njima stizalo vino koje su prije 2400 godina dovozili Etruščani, prije no što su ga sami počeli proizvoditi. Amfore su našli kod antičkog grada Lattare.

Znanstvenici iz Pennsylvanije otkrili su i tragove vapnenačke platforme koja se kasnije koristila kao preša za vino od prvog grožđa koje su preselili na francusko tlo. 

Otkrića ukazuju na to da je vinarstvo u Francuskoj potaknuo uvoz vina s područja Etrurije i to najranije 525 godine prije Krista. Gale je, piše Daily Mail, tada privuklo vino te su u sljedećih stotinu godina i sami počeli proizvoditi svoje vino.

Znanstvenici navode da je francusko vinarstvo dobro dokumentirano, ali da nisu imali jasnih kemijskih dokaza, zajedno s botaničkim i arheološkim podacima, koji bi pokazivali kako su Francuzi upoznali vino. 

- Sada znamo da su Etruščani upoznali Gale s vinom tako što su ga uvozili na jug Francuske. Tu se javila potražnja koju je mogla zadovoljiti samo vlastita industrija, vjerojatno pokrenuta sadnjom vinove loze iz Italije  - kaže Patrick McGovern. 

On se bavi proučavanjem vinske kulture koja je krenula iz Turske ili Irana prije oko 9000 godina. Na analizu ovih amfora odlučili su se jer su bile cijele i zatvorene s tragovima vina. Njihov oblik i druge značajke sugeriraju da su s područja današnjeg grada Cerveterija. Analizom su otkrili i tragove ružmarina, bosiljka ili majčine dušice, koji su bili porijeklom iz Italije. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama