Tech

Komentari 11

Frende, dođi bliže! Helikopter i rover na Marsu snimili selfie

Frende, dođi bliže! Helikopter i rover na Marsu snimili selfie

Veliki rover koristio je kameru na kraju svoje robotske ruke kako bi snimili fotografiju na kojoj se nalaze Perseverance i helikopter Ingenuity kojeg u nedjelju čeka prvi let ljudske letjelice na drugom planetu

Samo par dana prije povijesnog prvog leta na drugom planetu, maleni helikopter Ingenuity i rover Perseverance snimili su zajednički selfie na Marsu i poslali ga na Zemlju.

Veliki rover koristio je kameru na kraju svoje robotske ruke kako bi snimili fotografiju na kojoj se helikopter nalazi otprilike 4 metra od Perseverancea. 

Kako kažu iz NASA-e, kamera WATSON snimila je 62 pojedinačne fotografije koje su spojili na Zemlji kako bi dobili ovaku fotografiju za uspomenu s Marsa. 

Maleni helikopter stigao je na dnu rovera do Marsa, a od njega se odvojio prije pet dana, a preživio je i jedan od ključnih momenata misije - ledenu noć na Marsu u kojoj ga je grijala njegova energija koju je prikupio kroz dan.

NASA planira poslati maleni helikopter na prvi let 11. travnja, a ako sve prođe prema planu, u ponedjeljak bi trebali znati rezultate misije.