Obavijesti

Tech

Komentari 1

Genijalci s MIOC-a: Boljima je ovdje u Hrvatskoj teže uspjeti

Genijalci s MIOC-a: Boljima je ovdje u Hrvatskoj teže uspjeti
1

Učenici zagrebačkog MIOC-a i njihov kolega iz splitske III. gimnazije pripremaju se za Prirodoslovnu olimpijadu EU uz pomoć sveučilišnih profesora

VIDEO

Naizgled se doimaju kao obični šesnaestogodišnjaci, ali Mia Crnogaj, Olga Jerković Perić, Grgur Premec, Marko Preočanin i Jakov Vilić pravi su stručnjaci za prirodoslovne predmete.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

06:47

Njih petero učenici su zagrebačke XV. gimnazije, popularnog MIOC-a, s kolegom Bartolom Bućanom iz splitske III. gimnazije predstavljat će Hrvatsku na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije. Kako bi ravnopravno stali uz bok najboljih poznavatelja fizike, kemije i biologije svoje generacije, pripremat će ih i sveučilišni profesori.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ovo je jedno od najtežih svjetskih natjecanja za srednjoškolce, no naše sugovornike nije strah jer su ih prošli već desetak i to svatko od njih pojedinačno. Sudjelovanje na državnim natjecanjima upravo im je i omogućilo da prođu dva kruga “borbe” s ostalim prvacima kako bi se našli u prirodoslovnoj reprezentaciji.

- Natjecanje je samo eksperimentalno, ali je teorijski dio potreban za razumijevanje pokusa - objašnjava nam Mia.S njima će u Portugal od 4. svibnja krenuti i troje mentora, koji će im dva zadatka prevesti na hrvatski jezik.

Dogovorili su se već da ne dolazi u obzir tražiti od njih da im pomognu u rješavanju zadataka.

- Velik je rizik jer se onima koji varaju pristup Igrama zabranjuje sljedećih deset godina - objašnjava Olga kako nema razloga za paniku. Na pitanje koliko često uče, mladi genijalci nemaju isti odgovor.

'Kad je sunčano, ne učim'

- Kod mene ovisi kakvo je vrijeme. Ako je sunčano, ne učim, a kad učim, onda to radim obično rano ujutro. Probudim se u pet i do deset sam gotova - priča Olga.

A Jakov je večernji tip.

- Ja najčešće učim u večernjim satima - kaže Jakov. Mia priznaje da prirodne znanosti uči najčešće kad mora raditi nešto za školu, što joj se ne da. Već razmišljaju i o nastavku školovanja.

- Bili smo već na svim faksovima, pa bih volio studirati nešto vani - kaže Jakov. No spremni su vratiti se u Hrvatsku iako znaju da situacija ovdje nije najbolja.

- Problem je što se ne zapošljavaju najbolji nego oni koji će biti pokorni. Boljima je kod nas teže uspjeti - smatra Olga.

- Rješavam zadatke s prošlih natjecanja i čitam iz knjiga koje su ili za školu ili za čak naprednije - otkriva nam Marko.

'Učimo previše nevažnih stvari'

On i njegovi kolege koji će Hrvatsku predstavljati na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije smatraju kako je gimnazijski program prenatrpan bespotrebnim činjenicama.

- Mislim da bismo trebali imati više mogućnosti da biramo što ćemo učiti jer u dobi od šesnaest godina već, barem otprilike, znamo čime ćemo se baviti u životu - nastavlja njegov kolega Grgur.

Mia dodaje kako bi izbacila predmete koje ne smatram važnima za svoju budućnost.

- Kad bismo mogli sami birati čime ćemo se baviti, onda bismo se detaljnije mogli usavršiti u područjima u kojima smo dobri - objašnjava 16-godišnjakinja svoju želju.

Jakov ističe kako bi volio da uče puno manje činjenica.

- Naravno, to je teško izvedivo i za učenike i za učitelje, jer je puno lakše učiti činjenice nego učiti s razumijevanjem. Svejedno smatram da je potrebno smanjiti broj činjenica koje učimo jer nam dosta toga nikad neće trebati - objašnjava Jakov.

Ipak, najprecizniji prijedlog za unapređenje obrazovnog sustava dala nam je Olga .

- Smatram da bi bilo puno učinkovitije kad bi svatko mogao učiti ono što ga zanima i na razini koja mu je prikladna, a ne da smo ovako fiksno organizirani u razrede te da svi moramo slušati isto gradivo. U predmetima u kojima smo bolji trebali bismo učiti više razine, a u onima u kojima smo lošiji osnovnu razinu - zaključila je Olga.     

Prirodoslovnu olimpijadu Europske unije (EUSO) ove će godine organizirati 17. put. U portugalsku Almadu od 4. do 11. svibnja doći će najbolji poznavatelji fizike, kemije i biologije mlađi od 18.

‘Reforma neće riješiti mnoge zahtjeve učenika'

- Natjecanje traje osam dana. Nas je šestero, a podijelit će nas u dvije ekipe po tri učenika. Morat ćemo napraviti dva pokusa - opisuje učenica Mia Crnogaj tijek natjecanja, za koje ih priprema troje mentora s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Promjene u obrazovanju se dugo čekaju, što nije dobro, smatra ravnateljica XV. gimnazije Ljiljana Crnković. Učenici, ističe. silno priželjkuju izbornost nastavnih predmeta. - Bojim se da previše zahtjeva učenika ovim prijedlogom reforme neće biti zahvaćeno, ali vjerujem da se neće stati na tome - zaključuje.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto