Tech

Komentari 14

Genijalni tablet: Po nevidljivoj tipkovnici piši čak i kemijskom

Genijalni tablet: Po nevidljivoj tipkovnici piši čak i kemijskom

Lenovo je oduševio mnoge tabletom koji umjesto fizičke tipkovnice ima virtualnu koja uči kako vi pišete, a stavite li preko nje papir prepoznat će sve što ste napisali ili nacrtali

Za one koji misle da tableti i hibridni 2u1 uređaji ne mogu ponuditi ništa zanimljivo, Lenovo je na ovogodišnjem IFA sajmu pripremio odgovor - Yoga Book. Jedan od najatraktivnijih uređaja je preklopni tablet koji dolazi s 10,1-inčnim Full HD ekranom i drugim dijelom koji Lenovo naziva 'halo tipkovnicom' koja prikazuje tipke onda kad ih trebate. 

Tipkovnica nema nikakve fizičke tipke već se prikazuje u obliku čvrste bijele konture na drugoj ploči Yoga Booka samo kada je to potrebno. Halo tipkovnica stalno se "uči i prilagođava" navikama tipkanja korisnika, s ugrađenim predviđanjem i umjetnim softverom sa sposobnošću učenja. Ovaj softver također omogućuje kontinuiranu optimizaciju. Zajedno s ugrađenom osjetljivom haptičkom tehnologijom, koja omogućuje dobivanje povratne informacije prilikom tipkanja na dodir kako bi se smanjile pogreške. Koliko će trebati da se naviknete na to da tipkate po ravnoj površini ostaje za vidjeti. 

No, ta tipkovnica može potpuno nestati, a možete je koristiti kao podlogu za crtanje, odnosno sa Wacomovim stylusom sa pravom tintom možete crtati ili pisati po papiru koji ćete položiti preko tipkovnice. Softver će automatski digitalizirati ono što ste zapisali ili nacrtali i to prikazati na ekranu. Ta njihova Real-pen olovka može crtati s preciznošću olovke ili kista, uz 2048 razina pritiska i mogučnošću detektiranja kuteva od 100 stupnjeva, a za rad joj ne trebaju baterije. 

Taj gubitak fizičkih tipki omogućio je Yogi Book da bude debela 9,6 mm kad je zatvorena, a na najtanjem dijelu sužava se na 4,05 mm, dok mu je ukupna masa tek 690 grama. Kao i druge Yoge i ovdje će vas dočekati preklopni zglob koji je sda projektiran da bude manji i  ima tri prilagodljive osi pokretanja. 

Uz bateriju od 8500 mAh trebali bi računati na 15 sati rada, a tu je još kamera od 8 megapiksela, 4 GB RAM-a, 64 GB interne memorije i microSD utor. Pogoni je Intel® Atom™ x5-Z8550 procesor.

Android verzija će startati od 499 eura, a Windwos od 599, a u prodaju u SAD-u kreće u rujnu.