Obavijesti

Tech

Komentari 0

Gledanje televizije na mobitelu: Budućost koju smo iščekivali!

Gledanje televizije na mobitelu: Budućost koju smo iščekivali!
1

Putem računala svatko u Hrvatskoj danas tako može pratiti čak četrnaest domaćih i inozemnih TV kanala, među kojima su: Eurosport, CNN, RTL Plus, CMC, MTV Adria, Baby TV, 24 sata TV i Travel Channel.

VIDEO

Renata i Marko Jelušić prošlog su tjedna u Iskonovom središtu u Zagrebu predali zahtjev za aktivaciju Iskonovog paketa usluga koji uključuje internet, telefon i digitalnu televiziju. Njihove tri kćeri najviše je zainteresirao Iskon.TV Player koji će im omogućiti gledanje njihovih omiljenih emisija čekajući trajek, uživajući na plaži ili u kafiću. Nakon što je instalirao aplikaciju za gledanje tv programa na njihove iPhone i iPad uređaje i pokazao korisne «tips&tricks», Nikša Gopčević, voditelj digitalnih sadržaja u Iskonu odvojio je vrijeme da nam objasni kako uopće funkcionira Iskon.TV Player, što su to Vingdi i kako se mogu zaraditi, te je li gledanje tv programa dostupno samo Iskonovcima. U nastavku možete pročitati što nam je odgovorio, a Nikšinu demonstraciju aktivacije Iskonovog Playera možete gledati u video reportaži 24sata TV. Možda upravo na svom telefonu.

Gledanje televizijskih programa na pametnom telefonu i iPadu donedavno je bila stvar budućnosti. Što se to promijenilo?

Integracija televizijskih i interneta sadržaja je među vodećim trendovima u svijetu telekoma i medija. Iskon je prvi u Hrvatskoj  prepoznao potencijal kojeg takva integracija donosi te ponudio usluge koje to omogućuju. Prvi smo omogućili korištenje YouTubea na Iskon.TV-u, potom i Facebooka te tako internet sadržaje preselili na TV ekrane. To je bio naš prvi korak. Nakon toga smo, opet prvi u Hrvatskoj, prije više od godinu dana omogućili praćenje televizijskih sadržaja na računalima i mobilnim uređajima putem naše usluge Iskon.TV player.

Budući da je usluga razvijena unutar Iskona, znači li to da je namjenjena samo Iskonovcima?

Nedavno smo uslugu nadogradili te je učinili dostupnom svima u Hrvatskoj, ne isključivo Iskonovcima. Omogućili smo gledanje TV programa putem računala, bez plaćanja uobičajene mjesečne naknade. Činjenica je da sve veći broj gledatelja sadržaje konzumira putem svojih računala i sve manje vremena provodi ispred televizijskih ekrana. Na ovaj način željeli smo klasične televizijske sadržaje dovesti na računala te gledateljima omogućiti pristup i kada nisu u svojim dnevnim boravcima, ispred televizora. Riječ je o jedinstvenom, jednostavnom i potpuno sigurnom pristupu televizijskim sadržajima, a u prvih tjedan dana zabilježili smo povećanje od 100% dnevnih korisnika.

Koji su programi dostupni na Iskon.TV Playeru?

Putem računala svatko u Hrvatskoj danas tako može pratiti čak 14  domaćih i inozemnih TV kanala, među kojima su: Eurosport, CNN, RTL Plus, CMC, MTV Adria, Baby TV, 24 sata TV i Travel Channel. Ako korisnik u Hrvatskoj poželi pogledati vijesti dok nije ispred televizora, nogometnu utakmicu, skijanje ili sapunicu, može to učiniti bilo gdje putem svog računala s internet pristupom. Ovakav jednostavan pristup televizijskim sadržajima jedinstven je u Hrvatskoj, a korisnicima je dostupan u svega nekoliko koraka.

Što je potrebno da bi se mogli gledati spomenuti programi?

Za dnevno korištenje Iskon.TV playera korisnicima je prije svega potreban Vingd. Vingd korisnicima daje izbor jer se pravo na sadržaj može kupiti ili zaraditi pri čemu korisnici ne ostavljaju svoje osobne podatke. Može se kupiti na uobičajene načine putem SMS-a, kreditnim karticama putem PayPala ili nadoplatiti Ekesh bonovima koji su dostupni na prodajnim mjestima Tiska. Vingde je također moguće i jednostavno zaraditi gledajući na primjer Iskonov TV spot. Za dnevno korištenje Iskon.TV playera na računalima potrebno je uložiti 2,5 Vingda. Ovakav model otvara mogućnost pristupa ekskluzivnim sadržajima kao što su TV kanali na Iskon.TV playeru i onim korisnicima koji ne mogu plaćati putem interneta ili to jednostavno ne žele.

Naravno, bitna je cijena. Koliko korisnike košta gledanje televizije na mobilnom uređaju?

Dosta korisnika nas pita koja je protuvrijednost Vingda pa bi bilo dobro pojasniti da ne postoji jednoznačna poveznica između novca i Vingda. Većina korisnika do Vingda dolazi bez plaćanja, isključivo preko pregledavanja sadržaja na internetu za koje ih se nagrađuje. Ovaj manji broj koji do Vingda želi doći na brzinu mogu ga kupit, a „cijena“ ovisi o načinu plaćanja. Za SMS po cijeni od 5,49 kuna dobivaju 5 Vingda, ako korisnik kupuje  putem PayPala ili bonova s kioska za 10 kuna dobit će 10 Vingda, za 50 kuna 75 Vingda.

Koju biste Vi od spomenutih opcija preporučili?

Statistike govore da je na internetu svega 10% ljudi spremno platiti za neku uslugu na ovaj način, stoga pozivam preostalih 90% da isprobaju i pogledaju nešto na jednostavan i siguran način. Ovakvim pristupom omogućili smo konzumaciju TV sadržaja svima koji imaju potrebu za gledanjem TV na kraće vrijeme, na način koji do sada nije bio moguć.

Iskon je poznat po inovativnim rješenjima. U kojem smjeru možemo očekivati da odgovorite željama korisnika?

Što se tiče budućnosti televizije, daljnja integracija s internetom je trend koji će definirati nove načine konzumiranja TV sadržaja. Medijski sadržaji sve više ovise o tehnologiji i bez njihove konvergencije upitan je opstanak jednih i drugih. Mediji koji neće biti dostupni kroz nove tehnologije postat će nekonkurentni, a s druge strane, tehnologija bez atraktivnih i korisnih sadržaja ne može biti sama sebi svrha. Ono što možemo očekivati je još veća isprepletenost od ove koju imamo danas te još veća dostupnost svih sadržaja bilo gdje, bilo kada, na bilo kojem uređaju. U konačnici možemo očekivati takav stupanj isprepletenosti u kojem će prosječan korisnik jedva razlikovati da postoje odvojena tržišta, telekom i medijsko. U svakom slučaju idemo u smjeru još veće fleksibilnosti i dostupnosti sadržaja u bilo koje vrijeme na bilo kojem mjestu i na sve moguće načine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti
STOTINE MILIJUNA ZA RAZVOJ

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti

Honor je uložio 200 milijuna dolara u razvojni centar u Shenzhenu, a mi smo bili prvi mediji koji su ga posjetili. Ovdje rade na telefonima koji stižu za dvije ili tri godine, a posjetili smo i tvornicu u kojoj su sami razvili robote za izradu uređaja

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
NENAJAVLJENI POSJET

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju

Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti