Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Gliese 581g je planet na kojem bi prvo trebali ići tražiti život

Planet koji je 1,5 puta veći od Zemlje dobiva otprilike istu količinu svjetlosti kao i Zemlja. Iako orbitira oko crvenog patuljka, u zoni je gdje bi život trebao biti moguć

phl.upr.edu
Foto: phl.upr.edu
15 komentara

Gliese 581g otkriven je prije skoro dvije godine i nalazi se 20 svjetlosnih godina od Zemlje. No, znanstvenici su cijelo vrijeme sumnjali u njegovo stvarno postojanje, a prve sumnje izražene su samo dva tjedna nakon otkrića.

Sada je ipak vraćen na vrh liste egzoplaneta na kojima bi moglo biti života, na temelju istraživanja znanstvenika koje predvodi Steven S. Vogt, koji su ga i prvi otkrili. 

Planet koji je 1,5 puta veći od Zemlje dobiva otprilike istu količinu svjetlosti kao i Zemlja. Iako orbitira oko crvenog patuljka, nalazi se zoni u kojoj je moguć život. Ta takozvana "Zona Zlatokose" područje je oko nekog sunca u kojem bi trebao biti moguć život, tj. ni predaleko ni preblizu od sunca. 

Gliese 581g u boljim je uvjetima od susjeda 667Cc otkrivenog prošle godine te je Gliese sustav vjerojatno najbolja šansa za potragu života izvan naše Zemlje i slanje međuzvjezdane misije u nekoj budućnosti.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message