Obavijesti

Tech

Komentari 10

Golemi crni sarkofag pronađen u Egiptu šokirao stručnjake

Golemi crni sarkofag pronađen u Egiptu šokirao stručnjake
1

Veliki crni granitni sarkofag pronađen je u Egiptu, zajednos glavom od alabastera. Stručnjaci tvrde da sarkofag potječe iz Ptolomejskog razdoblja, što znači da je star preko 2000 godina

VIDEO

U Egiptu je pronađen golemi sarkofag, a znanstvenici pojma nemaju što bi se unutra moglo nalaziti. Crni granitni sarkofag, dugačak 265 centimetara i širok 165 centimetara izrađen je u Ptolomejskom periodu, negdje između 305 i 30 godine prije nove ere. Pronađen je u drevnom gradu Aleksandriji, a slojevi zemlje i cementa na poklopcu ukazuju na to da kovčeg nije otvoren otkada je zatvoren, dakle više od 2000 godina

Na istoj lokaciji pronađena je i glava izrađena od alabastera, koja je vrlo vjerojatno prikaz osobe koja se nalazi u grobnici. 

Egipatska arheološka misija Vrhovnog vijeća za povijesnu baštinu otkrila je drevnu grobnicu koja datira iz Ptolomejskog razdoblja. Voditelj odjela za povijesnu baštinu dr. Ayman Ashmawy kaže da je grobnica otkrivena na dubini od pet metara ispod zemlje, navodi se u službenoj izjavi egipatskih vlasti. 

Nakon pronalaska ovog fascinantnog artefakta, sljedeći je korak otkriti što se u sarkofagu nalazi, pazeći pritom da se sarkofag ne ošteti u procesu, piše Express.

Međutim, mnogi se protive otvaranju sarkofaga, jer vjeruju da će otvaranje osloboditi prokletstvo i izazvati novo mračno doba, koje će potrajati cijelih tisuću godina.

Pronađena je i princeza s glavom krokodila

Arheološka misija koja je dovela do pronalaska počela je kada je građevinska kompanija otpočela radove s namjerom da na tom mjestu podigne zgradu. Po egipatskom zakonu, zbog velikih povijesnih događaja koji su se odvijali na tom teritoriju, sve građevinske tvrtke dužne su obaviti arheološka iskapanja prije početka radova. 

Nova arheološka otkrića u Egiptu ovih su dana već bila na naslovnicama svjetskih medija nakon nedavno pronađenog mumificiranog tijela. Pronađena mumija imala je dvije glave - jedna glava pripadala je faraonskoj egipatskoj princezi, a druga glava krokodilu koji je ubio princezu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'
ukupno 1850 kvadrata

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac