Tech

Komentari 2

Google postao puno pametniji, predstavili svoj "Graf znanja"

Google postao puno pametniji, predstavili svoj "Graf znanja"

Google je proteklih godina izgradio golemu bazu podataka s vezama između njih koju će sada koristiti kako bi rezultati pretraga na internetu bili puno smisleniji...

Google je u srijedu najavio kako će pretraživanje na njihovim stranicama uskoro biti puno pametnije. Najavom uvođenja 'Grafa znanja', kako su ga nazvali, žele promijeniti kako se predstavljaju rezultati naši pretraga i da sama tražilica razmišlja ljudskije. 

- Stranice koje se trenutno izbace na upit 'kraljevi' su sve dobre, ali kao ljudi, te pojmove povezujemo s različitim značenjima iz stvarnog svijeta (stvarni kraljevi, kraljevi u kartama...), dok je za računalo to samo niz pojmova - rekao je Jack Menzel iz Googlea za CNN

Ono što uvodi 'Graf znanja', koji dijelu korisnika stiže odmah, je da će rezultati biti sortirani prema kategorijama. Tako će recimo na upit Da Vinci, Google izbaciti podatke o umjetniku, ali i ostalim renesansnim slikarima, Da Vincijeva poznata djela. Korisnik potom može odabrati ono što su tražili. 

Početna verzija 'Grafa znanja' ima podatke o 500 milijuna ljudi, mjesta i raznih stvari s 3,5 milijuna karakteristika i veza između njih. Novi dodatak u pretragama uskoro stiže na sve platforme, ali prvo na engleskom jeziku, a potom i na ostalima.

Google je na svom blogu objasnio u detalje osnove 'Grafa znanja'.

1. Pronalazak prave stvari
Jezici mogu biti višeznačni, pa tako Google sada razlikuje Taj Mahal spomenik i glazbenika te može izdvojiti različite rezultate. 

2. Izvlači najbitnije detalje
'Graf znanja' bolje razumije upite i sada može dodatno prikazati ključne činjenice o našem upitu. Tražimo li Marie Cure sada će iskočiti i osnovni podaci o njoj, obrazovanju i znanstvenim postignućima. Kako prepoznati što je bitnije za koji upit? Google kaže da to temelje na prethodnim upitima korisnika. 

3. Širina pretraživanja
Novim pretraživanjem sada se može doći do otkrivanja novih veza i detalja o onom što pretraživali, a za što nismo ni znali.