Tech

Komentari 9

'Grad duhova' košta milijardu dolara, u lipnju kreće gradnja

'Grad duhova' košta milijardu dolara, u lipnju kreće gradnja

Grad koji izgleda kao idealna scenografija za film apokalipse će služiti kao istraživački centar za razne nove tehnologije u kojem ljudi neće biti smetnja

Pored gradića Hobbsa u Novom Meksiku krajem lipnja počet će se graditi novi grad vrijedan milijardu dolara, no u njemu nitko neće živjeti. Ogromni znanstveni eksperiment, grad na 39 četvornih kilometara, služit će kao poligon za ispitivanje pametnih prometnih sustava, bežičnih generacija sljedeće generacije, ali i automatiziranih sustava za pranje i zahoda koji se sami ispiru. 

Grad će se zvati Centar za istraživanje, testiranje i evaluaciju (CITE), no poznatiji je pod nazivom Centar. 

Gradonačelnik Hobbsa, Sam Cobb, za AP je rekao kako će ovaj istraživački pogon biti ključ za dovođenje novih grana gospodarstva u grad koji živi od nafte. Dodao je da grad predstavlja pravu priliku za Hobbs i stavlja ga na svjetsku kartu.

Pegasus Holdings i tvrtka CITE Development gradit će grad duhova, a kao model će im poslužiti Rock Hill iz Južne Karoline, s autocestama, kućama i poslovnim zgradama. Kako će grad i svi objekti biti potpuno opremljeni, tehnički bi se mogao naseliti.

No, njegova svrha bit će omogućiti istražiteljima da ispituju nove tehnologije na pravom gradu bez da se ometa svakodnevni život. Dok će neki ispitivati tehnologije na električnoj mreži, drugi će na ulicama moći ispitivati automobile koji se sami voze. Bob Brumley iz Pegasusa, dodao je da se nadaju da nitko neće ništa raznijeti. Kaže kako je osnovna cijena 400 milijuna dolara, no da će se investicija popeti na milijardu. 

Očekuje se kako će ovaj projekt otvoriti 350 stalnih poslova i još 3500 radnih mjesta za ljude koji će biti uključeni u dizajn, razvoj, izgradnju i ostale faze projekta.