Obavijesti

Tech

Komentari 1

Greenvest: Dolaze prilike za investicije u gospodarstvo

Greenvest: Dolaze prilike za investicije u gospodarstvo
3

Greenvest: Invest in Croatia prvi je ovogodišnji gospodarsko-investicijski skup vezan uz teme zelenog gospodarstva - prilika za nove dogovore i uspjehe

VIDEO

U Vladi RH imat ćete punu podršku razvoju vaših projekata te mogućnost obavljanja svojeg poslovanja na najbolji mogući način, rekao je u srijedu ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras povodom otvorenja Greenvesta u hotelu Esplanade u Zagrebu.

Otvoreni smo za sve ideje koje će Hrvatskoj omogućiti razvoj gospodarstva, Gordan Maras

Privatni i javni sektor u Hrvatskoj svesrdno želi podržati zelenu inicijativu kako bi Hrvatska postala privlačna investicijska destinacija. Raspisuju se natječaji, predstavljuju se zeleni krediti banaka, educira se javnost o benefitima u zelenom gospodarstvu. Sve to govori da postoji volja i želja da se hrvatsko gospodarstvo, posebno ono zeleno pokrene. Promjene se, ipak ne odvijaju glatko.

GREENVEST: INVEST IN GREEN CROATIA je vrijedna inicijativa da se na jednom mjestu okupe sudionici iz privatnog sektora te predstave projekte vrijedne gotovo 500 milijuna eura za koje je potrebna i podrška javnog sektora. «Ovaj put je pravi put za aktualizaciju tema vezanih uz razvoj zelenog gospodarstva. Iskustva nam nalažu kako će upravo ovo biti prava prilika za nove poslovne dogovore i uspjehe", izjavila je prilikom otvorenja skupa, Vesna Trnokop Tanta, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Podršku ovom projektu dao je i Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta. "U sklopu narednog Poduzetničkog impulsa otvorit ćemo natječaj i za razvoj „new age“ ekonomije u koju spada i zeleno gospodarstvo kao bitna grana razvoja hrvatskog gospodarstva. Otvoreni smo za sve ideje koje će Hrvatskoj omogućiti razvoj gospodarstva."

Konkretne korake je ispred Ministarstva poduzetništva i obrta najavila Tatjana Kovač-Klemar. Ovom je prilikom predstavila nove natječaje, te kreditni program za investicije u nove tehnologije, proizvodne metode, zeleno gospodarstvo, zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost s ciljem povećanje konkurentnosti. Krediti će se u sklopu ovog programa odobravati uz godišnju kamatnu stopu od 2 posto u kunama ili u kunama uz valutnu klauzulu. Postoje i fondovi za gospodarsku suradnju u kojima 50% ulažu investitori, a 50% ministarstvo poduzetništva i obrta.

Raspisivanje natječaja najavio je i Fond za zaštitu okoliša. "Pozivamo jedinice lokalne i regionalne samouprave da udruže sredstva s Fondom i da zajedno sufinanciramo projekte fizičkih osoba u nabavi solarnih kolektora, fotonaponskih ćelija za vlastitu potrošnju, dizalica topline i sl. Sudjelovanje će biti oko 30%, tražit ćemo minimalno 10% sudjelovanja jedinice lokalne samouprave", najavila je Marija Ščulac Domac, načelnica Službe za energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije.

Ministar Maras nam je u razgovoru izjavio da i sam namjerava instalirati solarne panele, te da će promjene u zelenoj gradnji biti vidljivije tek kad se podigne svijest o važnosti energetske učinkovitosti I uštede.  Svjestan je da su financijska sredstva najveća, ali ne I jedina prepreka prihvaćanju green life-style-a, ali samo snažna inicijativa tvrtki i pojedinaca može potaknuti banke da ponude povoljnije kreditne linije.

Dragan Marčinko, predsjednik Upravnog odbora Centara za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija upozorio je na lošu komunikaciju između pojedinih sektora i institucija, te na nedostatak unificiranog sustava praćenja potrošnje, odnosno kontrole ostvarenja zadanih mjera na godišnjoj razini.

Tomislav Marjanović, generalni direktor sajma GREENVEST-a, pozvao je zainteresirane na skup investitora, ulagača i gospodarstvenika koji će se održati danas.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle