Obavijesti

Tech

Komentari 0

GTA 5 na PlayStationu 5 i Xbox Series X obećava bolje vizuale, ali i gušću vegetaciju i promet

GTA 5 na PlayStationu 5 i Xbox Series X obećava bolje vizuale, ali i gušću vegetaciju i promet
2

Rockstar je potvrdio 4K rezoluciju i ray tracing, brža učitavanja, ali i bolja osvjetljenja u odnosu na sjene. Refleksije vode i drugih elemenata bit će realističnije, a vatrene eksplozije još ljepše i bombastičnije

VIDEO

Rockstar Games ovih je dana objavio detalje u poboljšanjima grafike za konzole nove generacije. GTA 5 i GTA Online tako će dobiti 'najbolje vizuale' u kojima već uživaju PC igrači, barem tako tvrdi Rockstar. Tu je nativna 4K rezolucija, povećan broj sličica u sekundi s 30 na 60, ali i oštrije teksture s HDR-om i ray tracingom.

S još bujnijom vegetacijom i gušćim prometom, refleksije vode bit će čišće, a vatrene eksplozije još šarenije nego dosad. Naravno, sva ta poboljšanja bit će kombinirana kroz čak tri različita grafička moda koja je Rockstar pripremio, gdje će uz standardni Fidelity mod i Performance mod, biti i hibrid ta dva - tzv. Performance RT, koji će skalirati 4K rezoluciju s ray tracingom i ciljati na 60 sličica po sekundi.

Valja napomenuti da PC verzija iz 2015. nema službenu podršku za ray tracing, ali to i dalje nije spriječilo moddere da igru učine ljepšom nego što će vjerojatno izgledati na novim konzolama. Premda je prva verzija igre izašla još 2013. na PlayStationu 3 i Xboxu 360, nadogradnja za PlayStation 5 i Xbox Series X/S neće biti besplatna.

Čak tri grafička moda

Fidelity mod fokusira se na maksimalne vizuale i najbolju rezoluciju, ali žrtvuje glatkoću igrivosti na samo 30 sličica po sekundi. Nativna 4K rezolucija u ovom će se modu vrtjeti na PlayStationu 5 i Xbox Series X konzolama, dok će kod slabije Xbox Series S biti skalirana.

GTA 5 za PlayStation 5 koštat će 10 eura prva tri mjeseca, a za Xbox Series konzole 20 eura
GTA 5 za PlayStation 5 koštat će 10 eura prva tri mjeseca, a za Xbox Series konzole 20 eura

Performance mod cilja na 60 sličica po sekundi, ali će za razliku od punokrvnog 4K ovdje ta rezolucija biti skalirana na PS5 i Series X, dok će Series S zadržati 1080p rezoluciju.

Mod ekskluzivan za PS5 i Series X bit će Performance RT, koji će kombinirati prva dva zadržavajući ray tracing sa skaliranjem 4K rezolucije i ciljanjem na 60 sličica po sekundi.

PlayStation 5 igrači uživat će dodatno zahvaljujući DualSense kontroleru

Rockstar je naveo i 'nove razine responzivnosti' za PlayStation 5 igrače, čiji DualSense kontroler ima podršku za adaptivne okidače. Tako bi PlayStation 5 igrači (uz ostalo) trebali osjetiti promjenu vremena u Los Santosu, trenje terena po kojem voze, ali i eksplozije koje će biti intenzivnije nego dosad. Sve to bit će predivno i za čuti zahvaljujući Tempest 3D zvuku na PlayStationu 5 te Spatial Soundu na Xbox Series konzolama.

Zanemarena nije niti GTA Online komponenta, gdje osim što se radi o više od četrdeset velikih dodataka unazad osam godina, Rockstar uvodi i tzv. Career Builder koji će pomoći novim igračima da se lakše uhodaju u multiplayer svijet Los Santosa. Prema posljednjim informacijama, GTA 5 za nove konzole koštat će 10 eura na PlayStationu 5, a 20 na Xbox Series konzolama. Ta promotivna cijena zadržat će se do 14. lipnja ove godine, kad će se povisiti na 40 eura za sve konzole.

GTA Online PlayStation igrači u tom razdoblju dobivaju gratis, dok će oni na Xboxu morati platiti 10 eura. Za obje skupine će pak, nakon 14. lipnja, GTA 5 Online zasebno koštati 20 eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu