Obavijesti

Tech

Komentari 0

HAKOM dodijelio spektar za mreže pokretnih komunikacija: Oglasili se i vodeći telekomi

HAKOM dodijelio spektar za mreže pokretnih komunikacija: Oglasili se i vodeći telekomi
4

Javna dražba je završila i dodijeljeni su pojasevi 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz i 2600 MHz na nacionalnoj te 3600 MHz na regionalnoj razini. Ukupnu vrijednost spektra platili su 339,1 milijun eura

VIDEO

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) dodijelila je radiofrekvencijski spektar za mreže pokretnih komunikacija u frekvencijskim pojasevima 800 MHz (791-821/832-862 MHz), 900 MHz (880-915 MHz/ 925-960 MHz), 1800 MHz (1710-1785/1805-1880 MHz), 2100 MHz (1920 – 1980/2110 – 2170 MHz), 2600 MHz (2500-2570/2620-2690 MHz) na nacionalnoj razini te 3600 MHz (3400-3480 MHz) na regionalnoj razini.

5G signal do svemira i nazad po prvi put u svijetu poslali iz Istre
5G signal do svemira i nazad po prvi put u svijetu poslali iz Istre

Postupak nadmetanja započeo je 16. siječnja 2023. i trajao je šest tjedana, a odluka o odabiru najpovoljnijih ponuđača donesena je 8. ožujka 2023. Postupak nadmetanja obuhvaćao je glavnu fazu nadmetanja i fazu dodjele frekvencijskih blokova.

U glavnoj fazi nadmetanja ponuđači su istovremeno podnosili ponude za pravo uporabe jednog ili više frekvencijskih blokova za sve frekvencijske pojaseve. Po završetku glavne faze nadmetanja, kojom je određena količina radiofrekvencijskog spektra koja će se dodijeliti svakom ponuđaču, održala se faza dodjele koja je odredila konačnu raspodjelu radiofrekvencijskog spektra među ponuđačima, odnosno točan položaj frekvencijskih blokova svakog ponuđača unutar određenog frekvencijskog pojasa.

Telekomi Hrvatske omogućili besplatno komuniciranje prema svim mrežama u Turskoj i Siriji
Telekomi Hrvatske omogućili besplatno komuniciranje prema svim mrežama u Turskoj i Siriji

Dozvole su izdane na 15 godina za sva područja dodjele s mogućnošću produljenja za najviše pet godina, kako je određeno pravilima na razini EU-a.

Rezultati nadmetanja u postupku javne dražbe za frekvencijski pojas 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz i 2600 MHz na nacionalnoj razini navedeni su u sljedećoj tablici:

Nadmetanje na nacionalnoj razini odvilo se u 309 krugova u glavnoj fazi nadmetanja, te jednim krugom za pojedini frekvencijski pojas u fazi dodjele.

Ukupan iznos naknada za uporabu RF spektra koji je postignut na javnoj dražbi za frekvencijske pojaseve  800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz i 2600 MHz na nacionalnoj razini iznosi 338.999.595,00 EUR.

Za frekvencijske pojaseve na nacionalnoj razini određena je obveza pokrivenosti 99,4 posto stanovništva na području Republike Hrvatske do 31. prosinca 2029. s najmanjom prijamnom razinom signala od -110 dBm. Time se u većini slučajeva osigurava zadovoljavajuća kvaliteta usluge i s brzinama najmanje 10 (DL)/2 (UL) Mbit/s na otvorenom prostoru.

Nakon pritiska Vlade: Telekomi će zasada odgoditi poskupljenja prema inflacijskoj klauzuli?
Nakon pritiska Vlade: Telekomi će zasada odgoditi poskupljenja prema inflacijskoj klauzuli?

Bitno je istaknuti da trenutno dodijeljene dozvole za frekvencijske pojaseve 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz i 2600 MHz istječu 2024. godine te se ovom dodjelom osigurava neprekinut rad mreža javnih pokretnih komunikacija i pružanja usluga krajnjim korisnicima uz regulatornu predvidivost.

Spektar u frekvencijskom pojasu 3600 MHz koji nije bio dodijeljen u dražbi iz 2021. godine ponovno se dodjeljivao na regionalnoj (županijskoj) razini radi stvaranja prilika za poslovanje i manjim, regionalnim operatorima te kako bi se potaknula raznovrsnost usluga, a krajnjim korisnicima pružila veća mogućnost izbora. Ishod dražbe prikazan je u sljedećoj tablici:

Nadmetanje na regionalnoj razini odvilo se u tri kruga u glavnoj fazi nadmetanja, bez potrebe za provođenjem faze dodjele.

Ukupan iznos naknada za uporabu RF spektra koji je postignut na javnoj dražbi za frekvencijski pojas 3600 MHz na regionalnoj razini iznosi 187.150,00 EUR.

Ministar Butković: Pošta neće poskupjeti, a ne bi trebalo doći ni do poskupljenja telekoma
Ministar Butković: Pošta neće poskupjeti, a ne bi trebalo doći ni do poskupljenja telekoma

Ukupan iznos naknada za uporabu RF spektra na nacionalnoj i regionalnoj razini koji je postignut na javnoj dražbi iznosi 339.186.745,00 EUR. Naknade prikupljene dražbom u cijelosti se uplaćuju u korist državnog proračuna.

Ponuđači su se današnjim završetkom dražbe i sami obratili u zasebnim priopćenjima.

Telemach s dodatnih 94 milijuna eura u frekvencijski spektar dugoročno ulaže u telekomunikacije i ICT sektor u Hrvatskoj

Telemach osigurao preduvjete za značajno unaprjeđenje pokrivenosti i kvalitete mobilnih usluga u razdoblju od sljedećih 15 godina. Ukupno ulaganje u frekvencijske pojaseve ovom dražbom podiže se na 120 milijuna eura.

Ulaganjem više od 94,4 milijuna eura u mobilne frekvencijske pojaseve 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz i 2600 MHz, Telemach Hrvatska putem javne dražbe, koju je organizirala Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), osigurava preduvjete za daljnje unaprjeđenje pokrivenosti i kvalitetu mobilnih usluga u razdoblju od sljedećih 15 godina, počevši od listopada 2024. godine. Uz prethodnu javnu dražbu frekvencijskih pojaseva 700Mhz, 3600Mhz, 26GHz ukupna Telemachova investicija u frekvencijski spektar time se penje na više od 120 milijuna eura.

Telekomima je dozvoljeno dizati cijene zbog inflacije: HAKOM izdao dokument još u studenom
Telekomima je dozvoljeno dizati cijene zbog inflacije: HAKOM izdao dokument još u studenom

Zahvaljujući boljoj distribuciji frekvencijskog spektra, a koji podrazumijeva tri puta više spektra na nižim frekvencijama, Telemachova mobilna mreža ubuduće će biti još dostupnija diljem zemlje. Bolju pokrivenost posebno će osjetiti korisnici u ruralnim područjima te u zatvorenim prostorima, kojima će ubuduće biti na raspolaganju značajno kvalitetnija glasovna mobilna usluga.

- U Telemachu snažnim ulaganjima nastavljamo unositi dinamiku na domaće telekom tržište. Na taj način dajemo zamah daljnjem razvoju ICT i telekom sektora u Hrvatskoj te istovremeno podižemo kvalitetu usluga za naše sadašnje i buduće korisnike. Naše će ukupne investicije, koje uključuju akvizicije kompanija i nove frekvencije, zajedno s ulaganjem u mobilnu i optičku mrežu, do kraja godine premašiti 500 milijuna eura. Pored kontinuiranih ulaganja u izgradnju mobilne mrežne infrastrukture te najbrže 10 Giga optičke mreže, nova investicija u mobilni frekvencijski spektar omogućit će nam da nastavimo osiguravati najbolju vrijednost za novac, nudeći korisnicima diljem Hrvatske još bolje i konkurentnije mobilne i fiksne usluge - izjavio je Adrian Ježina, predsjednik uprave Telemach Hrvatska.

Težak proces obnove: Ukrajini treba 1,7 milijardi dolara za oporavak telekomunikacija
Težak proces obnove: Ukrajini treba 1,7 milijardi dolara za oporavak telekomunikacija

Nove tehnologije omogućuju još efikasnije iskorištavanje frekvencijskih pojaseva, što će omogućiti prijenos većih količina podataka. Na taj način Telemach će uspješno odgovoriti na sve trenutačne i buduće potrebe svojih korisnika.

A1 Hrvatska ulaže više od 109 milijuna eura u radiofrekvencijski spektar

Investicijom od 109.28 milijuna eura na javnoj dražbi za izdavanje dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra, A1 Hrvatska osigurala je dugoročne resurse koji će biti osnova za ambiciozne planove rasta i ulaganja u razvoj mobilnih usluga u idućih 15 godina. Osiguran je spektar u frekvencijskim pojasevima 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz, 2600 MHz, koji će omogućiti najbolje korisničko iskustvo, ubrzani tržišni rast, maksimalno nacionalno pokrivanje te time pomoći ispuniti zahtjeve Digitalne agende za Europu.

Ovom značajnom investicijom kompanija se još jednom dokazala kao ozbiljan investitor i partner Vladi Republike Hrvatske. Sam proces javne dražbe koji je provodio HAKOM bio je vrlo kompetitivan što potvrđuje značajno veći prihod države od prvotno planiranih 155 milijuna eura koliko bi sav radiofrekvencijski spektar ponuđen na javnoj dražbi stajao po inicijalnim cijenama. A1 Hrvatska će svoj osvojeni dio radiofrekvencijskog spektra platiti 109.28 milijuna eura.

Pozivi ruskih vojnika s prve crte: 'Bježali smo. S*eban sam. Dopustili su da nas sve pokolju'
Pozivi ruskih vojnika s prve crte: 'Bježali smo. S*eban sam. Dopustili su da nas sve pokolju'

Predsjednik uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský naglašava da je kompanija još jednom potvrdila da je spremna investirati značajna sredstva u razvoj telekomunikacijskih mreža i naprednih digitalnih usluga u Hrvatskoj:

- Oduvijek smo predani daljnjem razvoju globalno konkurentnih mobilnih i fiksnih mreža visokih performansi, digitalizaciji te napretku Hrvatske prema Indeksu digitalnoga gospodarstva i društva (DESI). Nakon ulaganja u spektar slijede nove značajne investicije u tehnologiju odnosno modernizaciju i razvoj mreža nove generacije. Strategija nam je sve radijske frekvencije u budućnosti koristiti kao 5G standard kako bismo podržali najbolje korisničko iskustvo te osigurali maksimalnu dostupnost, pouzdanost i sigurnost kako za naše privatne, tako i za poslovne korisnike - kazao je.

Hrvatskom telekomu organski prihodi lani rasli 2,2 posto
Hrvatskom telekomu organski prihodi lani rasli 2,2 posto

Osvojenim spektrom su, navode u priopćenju, osigurali resurse za nastavak pružanja najkvalitetnijih mobilnih usluga, razvoj novih inovativnih proizvoda te najviše standarde korisničkog zadovoljstva. Također, s navedenim spektrom osigurava se kvalitetan širokopojasni Internet i u područjima s neadekvatnom infrastrukturom poput zastarjelih bakrenih parica.

Nužnost velikih investicija potvrđuje činjenica da korisnici svake godine konzumiraju 30 do 50 posto više podataka, prije svega video sadržaja na društvenim mrežama i OTT streaming platformama. Glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska Branimir Marić stoga pojašnjava:

- Kroz ovu javnu dražbu A1 Hrvatska osigurala je 2x25 MHz u 800/900 MHz radiofrekvencijskom pojasu te 2x65 MHz u 1800/2100/2600 MHz radiofrekvencijskom pojasu, što će omogućiti visokokvalitetne mrežne kapacitete te zadovoljiti sve potrebe rasta prometa korisnika u narednim godinama. Sve je to osnova za nastavak snažnog razvoja mobilnih mreža nove generacije. Pored ove investicije u obnovu radiofrekvencijskog spektra u iznosu od 109.28 milijuna eura, A1 Hrvatska u sljedeće dvije godine namjerava dodatno značajno investirati u modernizaciju svoje mobilne mreže. Cilj je omogućiti širenje područja pokrivanja 5G signalom tako da obuhvatimo gotovo cijelo stanovništvo, zatim značajno povećati kapacitete A1 5G mobilne mreže te povećati kvalitetu naprednih mobilnih usluga na cijelom području Hrvatske - navodi Marić.

HT-u novo priznanje za najbržu mobilnu mrežu u Hrvatskoj
HT-u novo priznanje za najbržu mobilnu mrežu u Hrvatskoj

Akvizicijom javnom dražbom maksimalno dozvoljene količine spektra od 2x25 MHz u radiofrekvencijskom pojasu 800/900 MHz osigurano je najveće moguće nacionalno pokrivanje mobilnim signalom visoke kvalitete, i na otvorenim i u zatvorenim prostorima. S 2x65 MHz u radiofrekvencijskom pojasu 1800/2100/2600 MHz, osigurani su optimalni kapaciteti za daljnji razvoj naprednih i visokokvalitetnih usluga koje podrazumijevaju korištenje velike količine podatkovnog prometa u mobilnoj mreži, na primjer Homebox usluge.

Pored navedenog, A1 Hrvatska ima na raspolaganju i 2x10 MHz u radiofrekvencijskom pojasu 700 MHz, te 100 MHz u radiofrekvencijskom pojasu 3.7 GHz, koji se koriste za nacionalno pokrivanje 5G signalom odnosno omogućavanje visokih mrežnih kapaciteta nužnih za zadovoljavanje potreba rasta prometa u mobilnoj mreži.

Carnet obilježio 30. godišnjicu vršne internetske domene RH
Carnet obilježio 30. godišnjicu vršne internetske domene RH

Daljnji razvoj snažne A1 mobilne i fiksne infrastrukture nastavit će podržavati digitalizaciju hrvatskog društva i gospodarstva na krilima novih, inovativnih usluga i platformi kao što su autonomna vožnja, e-zdravstvo, Cloud Gaming te Industrija 4.0.

Hrvatski Telekom osvojio najviše RF spektra i uložio 135,3 milijuna eura u daljnji razvoj mobilne mreže 

Iz Hrvatskog telekoma naglašavaju kako su osvojili najveći dio radiofrekvencijskog spektra, što će omogućiti daljnji razvoj već sada 'najbolje i najbrže mobilne mreže'. Time je, navode, osigurana ključna poluga za dodatno unaprjeđenje usluge i korisničkog iskustva za sljedećih 15 godina, a pored iznosa investicije u RF spektar u novcu, HT će do kraja 2029. godine pokriti 99,4% stanovništva Hrvatske, s posebnim fokusom na povezivanju sub-urbanih i ruralnih područja.

U Njemačkoj pozivi za zabranom pirotehničkih sredstava nakon napada u novogodišnjoj noći
U Njemačkoj pozivi za zabranom pirotehničkih sredstava nakon napada u novogodišnjoj noći

Nakon provedenog postupka javne dražbe i investicije od 135,3 milijuna eura za radiofrekvencijski spektar, Hrvatskom Telekomu je na nacionalnoj razini dodijeljeno 2x10 MHz u frekvencijskom pojasu 800 MHz, 2x15 MHz u frekvencijskom pojasu 900 MHz, 2x30 MHz u frekvencijskom pojasu 1800 MHz, 2x25 MHz u frekvencijskom pojasu 2100 MHz te 2x25 MHz u frekvencijskom pojasu 2600 MHz.

Slijedom toga, od ukupno ponuđenih 2x270 MHz radiofrekvencijskog spektra Hrvatskom Telekomu je dodijeljeno 2x105 MHz čime je Hrvatski Telekom zadržao vodeću poziciju prema udjelima u spektru za mobilne mreže.

Uskoro se ukida roaming i za zemlje Zapadnog Balkana: 'Još ne znamo kad, ali je potpisano!'
Uskoro se ukida roaming i za zemlje Zapadnog Balkana: 'Još ne znamo kad, ali je potpisano!'

Dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra se dodjeljuju na razdoblje od 15 godina, s početkom važenja od 19. listopada 2024. godine. Do početka važenja novih dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra Hrvatski Telekom nastavlja koristiti prethodno dodijeljenih 2x95 MHz u navedenim frekvencijskim pojasevima.

- Uspješan završetak aukcije spektra još je jedan dokaz predanosti HT-a daljnjoj izgradnji mobilne mreže i dodatnom poboljšanju njezinih kapaciteta. Naši korisnici, društvo, gospodarstvo imat će velike koristi od našeg ulaganja od 135,3 milijuna eura, a HT-ovim osiguranjem najviše spektra korisnici diljem Hrvatske uživati će u mreži još bolje kvalitete i najboljem korisničkom iskustvu. Istodobno s našom značajnom uplatom u državni proračun pružamo ključnu podršku nacionalnim planovima digitalizacije - izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način