Obavijesti

News

Komentari 66

Telekomima je dozvoljeno dizati cijene zbog inflacije: HAKOM izdao dokument još u studenom

Telekomima je dozvoljeno dizati cijene zbog inflacije: HAKOM izdao dokument još u studenom
1

Prema Mišljenju koje je objavio HAKOM u studenom prošle godine, teleoperateri mogu korigirati cijene na temelju godišnje stope inflacije koju objavljuje DZS. Korisnike su dužni obavijestiti 60 dana unaprijed

VIDEO

Nakon što je Hrvatski Telekom najavio povećanje cijena svojih usluga zbog posljedica inflacije i gospodarske krize, o istom se oglasio i A1. Telefoniranje i surfanje tako će sasvim izgledno cjenovno porasti već u prvoj polovici 2023.

Naime, Državni zavod za statistiku redovito objavljuje godišnji prosječni indeks inflacije, te će telekomi upravo pri objavi te godišnje stope korigirati svoje cijene, a na što imaju pravo prema HAKOM-ovom Mišljenju javno objavljenom još u studenom prošle godine.

Pokretanje videa...

Hrvatski telekom diže cijene zbog inflacije 01:11

Indeksacija, odnosno usklađivanje cijena javnih komunikacijskih usluga s godišnjom stopom inflacije, odnosno povećanje cijena mobilnih i fiksnih usluga za građane moguće je uz uvjet da bude najavljeno korisnicima 60 dana ranije te davanje roka za raskid, što je navedeno u HAKOM-ovom dokumentu.

Samim time je indeksaciju moguće provesti jednom godišnje.

Sva tri velika operatera će najvjerojatnije dizati cijene, ali i oni manji

Doznajemo kako su sva tri velika mobilna operatera tražila indeksaciju, pa tako i Telemach, ali i neki drugi operateri koji nude i fiksne usluge. Iako su se telekomi zalagali da im se to dopusti i bez obavijesti od 60 dana, HAKOM im to nije dopustio.

Uvjet je, dakle, bila pravodobna obavijest i promjena općih uvjeta poslovanja, a čiju je dopunu HT već najavio za 9. siječnja. Telekomi su potrebu za dizanjem cijena (indeksacijom) obrazlagali porastom vlastitih troškova.

Hrvatski Telekom najavio moguće povećanje cijena usluga, oglasili su se i iz A1
Hrvatski Telekom najavio moguće povećanje cijena usluga, oglasili su se i iz A1

Isto je pojasnio i HT na svojim internetskim stranicama, ali i A1 Hrvatska u odgovoru na naš upit:

- Sukladno Zakonu o obveznim odnosima i stručnom mišljenju HAKOM-a, A1 Hrvatska je svim korisnicima usluga uz mjesečni račun za prosinac 2022. poslala obavijest o uvođenju tzv. indeksne klauzule u opće uvjete poslovanja. Indeksna klauzula omogućuje operatorima da jednom godišnje usklade cijene usluga sa stopom inflacije i deflacije, što je uobičajena praksa u telekom industriji u svijetu zbog višegodišnjih nestabilnih tržišnih uvjeta i osiguranja nužnih investicija u telekomunikacijsku infrastrukturu. Temeljem ovakve izmjene općih uvjeta poslovanja korisnici imaju pravo na raskid ugovora bez naknade u roku od dva mjeseca od dana primitka obavijesti. U ovom trenutku A1 Hrvatska još uvijek nije donijela konačnu poslovnu odluku o primjeni indeksne klauzule. U slučaju da A1 Hrvatska odluči koristiti tu mogućnost, obavijestit će svoje korisnike najkasnije 30 dana prije primjene novih cijena - navode iz A1.

Sličan odgovor i iz Telemacha

- U skladu s nedavnom odredbom HAKOM-a, i telekomima je omogućena prilagodba makroekonomskim uvjetima kao što je to slučaj kod ostalih industrija pa će ubuduće cijene javnih komunikacijskih usluga jednom godišnje moći usklađivati s tržišnim kretanjima i godišnjom stopom inflacije. U skladu s time, od 5. siječnja 2023. Telemach će u Opće uvjete poslovanja uvrstiti mogućnost usklađenja cijena usluga s godišnjom stopom inflacije. Iako se cijena Telemachovih usluga trenutno neće mijenjati, ovime se otvara mogućnost da svoje cijene u budućnosti uskladimo s tržišnim kretanjima i inflacijom. Zbog promjene uvjeta poslovanja, korisnici Telemacha imaju pravo na raskid ugovora bez plaćanja naknade u periodu od 5. siječnja do 15. ožujka 2023. godine. Telemach nastavlja pružati najveću vrijednost za novac na domaćem telekom tržištu, a u slučaju buduće promjene cijena usluga, kao i do sada, o tome na vrijeme obavijestiti svoje korisnike - odgovaraju iz Telemacha na upit.

HT: Ograničit ćemo podizanje cijena do maksimalno 10 posto godišnje

HT je izdvojio četiri ključne informacije za svoje korisnike, gdje obećaje kako podizanje cijena neće biti veće od 10 posto godišnje.

  • Uvodi se mogućnost usklađenja naših cijena s prosječnom godišnjom stopom inflacije koju jednom godišnje objavljuje Državni zavod za statistiku.
  • Ograničit ćemo podizanje cijena do maksimalno 10 % godišnje. Tako ćemo osigurati da ako stopa inflacije bude i veća od 10 %, eventualne izmjene naših cijena ne prelaze taj postotak.
  • Ako želite, svoje usluge možete raskinuti bez plaćanja naknade za pogodnosti/popuste koje ste imali u sklopu usluge. To možete napraviti u roku dva mjeseca od primanja obavijesti uz račun za prosinac koji ste primili u siječnju.
  • Ako dođe do usklađivanja cijena s inflacijom, informirat ćemo vas na vrijeme, a najkasnije 30 dana prije nego što nove cijene stupe na snagu. U tom trenutku nećete imati pravo raskinuti svoje usluge bez plaćanja naknade za prijevremeni raskid ugovora.

Od 9. siječnja dopunu uvjeta Hrvatskog telekoma moći ćete pogledati OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u