Obavijesti

Tech

Komentari 7

Higgsov bozon je na vrhu liste znanstvenih postignuća 2012.

Higgsov bozon je na vrhu liste znanstvenih postignuća 2012.
3

Čestica koja objašnjava zašto druge čestice imaju masu, najznačajnije je otkriće prema časopisu Science. Tu su još i istraživanja matičnih stanica te Curiosity

VIDEO

Otkriće najtraženije subatomske čestice, Higgsova bozona, časopis Science proglasio je znanstvenim postignućem godine. Čestica čije je postojanje teoretski postavio Peter Higgs, nakon nekoliko desetljeća otkrivena u Cernu. Vjeruje se kako preko Higgsova polja bozon svim drugim česticama u svemiru daje masu. 

Znanstvenici su uspjeli sekvencionirati DNK denisovanaca, izumrle vrste ljudi koji su živjeli paralelno s neandertalcima i precima današnjih ljudi.

Japanski znanstvenici u istraživanju na miševima uspjeli su embrijske matične stanice "natjerati" da se pretvore u žive jajne stanice.

Curiosity je u kolovozu precizno i sigurno sletio na mars. Kako bi spustili rover velik poput automobila, koristili su "nebesku dizalicu", koja je vozilo spustila s platforme držeći ga s tri kabela. 

Po prvi puta znanstvenici su rendgenskim laserom uspjeli napraviti sliku strukture proteina, što će otvoriti put prema analizi sve manjih i manjih čestica.

Novim alatom ove godine su po prvi puta znanstvenici uspjeli deaktivirati određene gene ili ih zamijeniti novim kodom kod životinja poput žaba ili riba.

Majorana fermion je čestica koja je u biti sama sebi antimaterija. O njoj se govori već više od 70 godina, a ove godine su dobili prve dokaze o njenom postojanju.

Projekt ENCODE odnosno istraživanje genetičara u više zemalja je enciklopedija DNA elemenata koja je pokazala da je dio DNA koji se smatrao beskorisnim puno aktivniji no što se mislilo te da pomaže u aktivaciji i deaktivaciji određenih gena. 

Paralizirani pacijenti mogu pomicati robotske ruke vlastitim mislima i obavljati kompleksne zadatke u tri dimenzije. Eksperimentalne tehnologije još su skupe, ali znanstvenici se nadaju da će u sljedećim godinama na ovakav način moći pomoći ljudima nakon moždanog udara, ozljeda kralježnice...

U Kini su otkrili posljednji dio zagonetke koja opisuje kako se razvijaju neutrini, koji bi jednog dana mogli objasniti znanstvenicima zašto svemir ima toliko materije, a tako malo antimaterije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

FOTO 24sata u Dubaiju: Huawei predstavio novi inovativni sat Watch Fit 3, ovo su prvi dojmovi
STIŽU I NOVE SLUŠALICE

FOTO 24sata u Dubaiju: Huawei predstavio novi inovativni sat Watch Fit 3, ovo su prvi dojmovi

Huawei je u Dubaiju predstavio Watch Fit 3 koji dolazi s baterijom koja traje 10 dana. Kockasti sat dolazi s odličnim ekranom te je iznimno lagan. Uz njega stižu nove slušalice, ali i moćni laptop lakši od kilograma

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić