Obavijesti

Tech

Komentari 45

Hrvat (32) za Microsoft razvija tehnologiju 'na dodir' bilo gdje

Hrvat (32) za Microsoft razvija tehnologiju 'na dodir' bilo gdje
6

Hrvoje Benko jedan je od idejnih začetnika OmniToucha, uređaja koji se, zasad, montira na rame i na bilo koju površinu projicira tipkovnicu, izbornik ili nešto drugo

VIDEO

Željeli smo svaki kutak realnog svijeta pretvoriti u radnu površinu. Zašto bi se samo morali ograničavati na ‘touch’ izbornike naših mobitela ili tableta, kad tipkovnicu možete imati na dlanu, rekao je Hrvoje Benko (32) iz Microsoft Researcha, koji je s kolegom Scottom Saponasom razvio tehnologiju koja će uskoro promijeniti svakodnevicu.

OmniTouch je uređaj koji se, zasad, montira na rame i na bilo koju površinu projicira tipkovnicu, izbornik ili bilo što drugo. Softver registrira svaki dodir na virtualne tipke i komande prenosi na uređaj koji je spojen na OmniTouch. Iako je zasad uređaj dosta nespretan, u budućnosti će biti puno manji i funkcionalniji. No mogućnosti koje pruža su zapanjujuće.

Zamislite, primjerice, da s mobitela morate poslati neki duži mail ili čak napisati tekst. S OmniTouchem, koji će u budućnosti biti puno praktičniji, projicirate tipkovnicu na stol u kafiću i tipkate po virtualnoj tipkovnici u normalnoj veličini.

- Takav način rada ubrzat će svakodnevne poslove i sigurno će se brzo raširiti na svim poljima - poručuju iz Microsofta.

Hrvoje Benko, jedan od idejnih začetnika OmniToucha, doktorirao je na sveučilištu Columbia, a nedavno je Microsoft u prodaju pustio njegov “touch” miš, koji olakšava uobičajenu upotrebu miša. Nema tipke kao i svaki drugi, već registrira dodir kojim možete povećavati ili smanjivati prozore u Windowsima i lakše surfati internetom.

Objavio je na desetke radova, povremeno i predaje na sveučilištu i jedan je od glavnih ljudi u Microsoftovom Research programu.

Telefonirajte s vlastitog dlana

Tipkovnica mobitela, računala ili bilo koji izbornik mogu vam biti na dlanu. Povezani su s uređajem koji registrira svaki pokret.

Nespretan, ali neće još dugo

Prototip OmniToucha montira se na rame i projicira sučelje na bilo koju podlogu. U budućnosti će uređaj biti puno manji i praktičniji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu
UVIJEK ONLINE

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu

Pametni sat za djecu E3 dolazi s jednostavnim sučeljem koje će djeca lako svladati, roditelji preko mobilne veze mogu pratiti lokaciju i kontaktirati mališane, a sat ima i kameru

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta