Obavijesti

Tech

Komentari 4

Hrvat i Slovenac tužili su Tesla Motors: 'Izrabljivali su nas...'

Hrvat i Slovenac tužili su Tesla Motors: 'Izrabljivali su nas...'
1

Sudskom tužbom, koju su Lešnik i Papeš podigli 2016. godine, traži se kolektivna parnica svih stranaca s radnom vizom B-1 zaposlenih u američkim tvornicama automobila

VIDEO

Američki sud prihvatio je tužbe Slovenca Gregora Lešnika i Hrvata Stjepana Papeša protiv proizvođača električnih automobila Tesla Motorsa, zasnovane na tvrdnjama o izrabljivanju radnika i prijetnjama deportacijom u slučaju bolesti ili prijave ozljede.

Sutkinja okružnog suda u San Joseu u američkoj saveznoj državi Kaliforniji Lucy Koh odbacila je u ponedjeljak većinu od ukupno sedam tužbi protiv Tesle a prihvatila je one Lešnika i Papeša, kojima je time omogućeno da traže dokumente i svjedoke kako bi mogli iznijeti svoj predmet pred sudom.

Musk je odstupio s čela Tesle: Kažnjen s 20 milijuna dolara
Musk je odstupio s čela Tesle: Kažnjen s 20 milijuna dolara

Lešnik navodi da je došao u SAD s radnom vizom B-1 i da je radio 250 sati mjesečno za manje od 950 dolara, što je znatno ispod minimalne plaće. U tužbi se tvrdi i da se stranim radnicima prijetilo deportacijom ili smanjenjem plaće u slučaju da obole ili prijave ozljede.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sudskom tužbom, koju su Lešnik i Papeš podigli 2016. godine, traži se kolektivna parnica svih stranaca s radnom vizom B-1 zaposlenih u američkim tvornicama automobila.

Sutkinja Koh napominje da se njezina presuda bazira na "pozornom čitanju mjestimice nerazumljive" tužbe, dodajući pritom da su optužbe na račun Tesle "neuobičajeno detaljne".

Optužili su Elona Muska za prijevaru: 'Maknite ga iz Tesle'
Optužili  su Elona Muska za prijevaru: 'Maknite ga iz Tesle'

Odbila je pak zahtjev za odbacivanjem tužbi protiv Teslinih podizvođača Eisenmann Corpa i ISM Vuzema, uz obrazloženje da posluju u istom pogonu.

Odbila je i tvrdnje Tesle i Eisenmanna da ne snose odgovornost za navodno izrabljivanje radnika budući da ih je počinio Vuzem. Koh je takvu odluku objasnila tvrdnjom da stranke koje imaju financijske koristi od tuđeg kršenja propisa također snose pravnu odgovornost za njih.

Iz Tesle su priopćili da su istražili navode iz tužbi i prekinuli poslovne odnose s podizvočađem ISM Vuzemom, budući da nije ispunio njihova očekivanja.

'Musk me na Twitteru nazvao pedofilom, zato ću ga tužiti...'
'Musk me na Twitteru nazvao pedofilom, zato ću ga tužiti...'

„Također smo u međuvremenu poboljšali naše ugovore s dobavljačima i mjere kako bismo uspješnije prekidali loše ponašanje”, istaknuli su u priopćenju.

U Eismannu i Vuzemu nisu odmah odgovorili na zahtjev Reutersa za komentarom.

Tesla je tek jedan od nekoliko proizvođača automobila navedenih u tužbi ali je sutkinja prihvatila samo tužbu protiv te kompanije jer su tužitelji naveli da im se deportacijom prijetilo samo u Teslinim pogonima u Fremontu u Kaliforniji.

Elon Musk pušio joint uživo na YouTubeu i podijelio svoje brige
Elon Musk pušio joint uživo na YouTubeu i podijelio svoje brige

Radnici već dulje vrijeme prigovaraju na nisku razinu sigurnosti u Teslinim pogonima, što u kompaniji negiraju. Radnici također ističu da duge radne smjene i pritisak što brže isporuke uzimaju svoj danak, a neki su zatražili i osnivanje sindikata.

Prihvaćanje tužbe protiv Tesle vremenski se poklopilo s pritiskom na kompaniju da napokon počne ostvarivati dobit kao i s ostavkom Elona Muska na dužnost izvršnog direktora, motiviranom njegovom željom da otkloni tvrdnje regulatora da je naštetio investitorima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota
Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije