Tech

Komentari 5

Hrvatska pametna klupa dobila 5G, postavili je usred Zagreba

Hrvatska pametna klupa dobila 5G, postavili je usred Zagreba

5G pametna klupa građanima omogućuje besplatno spajanje na internet preko 5G tehnologije HT-a u samom središtu Zagreba i na taj im način pruža priliku da sami isprobaju sve prednosti nove mreže

HT i solinska tvrtka Include predstavili su u petak u Zagrebu prvu 5G pametnu klupu Monna City, koja je postavljena ispred sjedišta HT-a. Ovo je njihova najnaprednija klupa kojom osvajaju nova tržišta. 

5G pametna klupa građanima omogućuje besplatno spajanje na internet preko 5G tehnologije Hrvatskog Telekoma u samom središtu Zagreba i na taj im način pruža priliku da sami isprobaju sve prednosti mreže nove generacije. Osim solarnog napajanja i noćne rasvjete, ova klupa može puniti i električne bicikle, a služi i za nadzor javnih površina preko kamera ili za digitalno oglašavanje.

- Iznimno smo sretni što smo svoj proizvod nadogradili 5G tehnologijom koja će za nekoliko godina biti novi standard povezivosti diljem svijeta. Ugradnja 5G tehnologije će našoj pametnoj klupi dati dodatnu prednost na globalnom tržištu, a sretan sam što će sve napredne funkcionalnosti klupe prvi na svijetu moći isprobati upravo naši sugrađani - izjavio je Ivan Mrvoš, osnivač i direktor tvrtke Include.

Zahvaljujući mrežnoj infrastrukturi Hrvatskog Telekoma, pametna klupa je nadograđena i uz uporabu radiofrekvencijskog spektra dodijeljenog u svrhu tehničkog i tržišnog ispitivanja spojena na testnu 5G mrežu.

- U Hrvatskom Telekomu ulogu u društvu vidimo vrlo jasno. Želimo sve građane povezati s prilikama koje nam donosi nova napredna tehnologija kako bi svi živjeli bolje već danas, a hrvatskim tvrtkama omogućiti da predvode u razvoju naprednih digitalnih usluga diljem svijeta. 5G pametna klupa je jedinstveni hrvatski proizvod i vjerujemo da će naša suradnja pomoći Includeu u daljnjem uspješnom pozicioniranju na tržištu - istaknuo je Boris Drilo, član uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Pogledajte video