Hrvatski udžbenik za šestaše proglasili su najboljim u Europi | 24sata
Obavijesti

Tech

Komentari 1

Hrvatski udžbenik za šestaše proglasili su najboljim u Europi

Hrvatski udžbenik za šestaše proglasili su najboljim u Europi
3

Radi se o udžbeniku iz Hrvatskog jezika 'Šestica' za šesti razred. Tročlani žiri međunarodnog natjecanja pohvalio je kvalitetu materijala koji je idealan za promicanje ljubavi prema čitanju u digitalnom dobu

VIDEO

Udžbenik iz hrvatskoga jezika za šesti razred 'Šestica' u izdanju Profil Kletta proglašen je najboljim udžbenikom u Europi na međunarodnom natjecanju BELMA − Best European Learning Materials Award, priopćio je nakladnik.

Skupina hrvatskih učitelja, priopćio je nakladnik, osvojila je prvo mjesto i prestižnu nagradu BELMA zbog visoke kvalitete materijala koji promiču čitanje u digitalno doba.

Nakladnik naglašava da su za ovaj uspjeh zaslužni ponajprije autori udžbeničkoga kompleta − učitelji Hrvatskoga jezika s dugogodišnjim iskustvom poučavanja učenika: Diana Greblički-Miculinić, Lidija Sykora-Nagy, Dejana Tavas i Krunoslav Matošević, Ela Družijanić Hajdarević, Zrinka Romić, Nataša Jurić Stanković.

Nagrađena učiteljica i autorica Diana Greblički-Miculinić istaknula je da su željeli stvoriti suvremen udžbenik koji svojom kvalitetom poziva na čitanje, približava književnost učenicima i otvara svjetove te je izrazila zadovoljstvo što su to prepoznali i u žiriju BELMA-e.

Tročlani žiri, koji čine međunarodni eksperti iz područja obrazovanja, istaknuo je kvalitetu materijala koja je idealna za promicanje ljubavi prema čitanju u digitalnom dobu.  Uz taj segment, naglašeno je kako je hrvatska književnost jasno pozicionirana u odnosu na svjetsku književnost. Usto, žiri je uputio nekoliko korisnih savjeta i prijedloga za poboljšanje budućih materijala poput dodavanja zadataka za rad u paru ili skupinama, rasprava i kreativnih projekata.

Ravnatelj Profil Kletta Dalibor Greganić istaknuo je kako u doba kada na javno mnijenje sve više utječu lažne informacije i trivijalizacija sadržaja, a sve veći utjecaj ima pseudoznanost, Profil Klett sebe vidi kao saveznika učiteljima u borbi za znanje i to smatra svojom ulogom u društvu. 

- Znanje nikad nije bilo vrednije u svijetu brzih promjena i nesigurnosti uzrokovanih pandemijom. Ponosan sam na cjelokupni tim i učitelje koji su radili na nagrađenoj 'Šestici'. Pokazali smo da hrvatski učitelji mogu biti uspješni u Europi i siguran sam da će udžbenik pomoći mnogim učiteljima diljem Hrvatske u poučavanju naših učenika - istaknuo je Greganić.

U izradbi nagrađivanog udžbenika sudjelovao je i prošireni tim hrvatskih stručnjaka pa je tako za grafičko uređenje zaslužna Marina Hrupec (Studio 2M), dok je autor ilustracija Dragan Kordić.

Digitalni obrazovni sadržaji izrađeni su unutar IZZI digitalne platforme, a nagrađeni autori su Dejan Varga, Majda Čolak, Hana Tepeš i Andrijana Mihaljević. Udžbenik su uredile Klara ŠarčevićDiana Greblički-Miculinić.

Udžbenik prelistajte ovdje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Početno slovo vašeg imena otkriva kakvog ste karaktera
SLOVA GOVORE O VAMA

Početno slovo vašeg imena otkriva kakvog ste karaktera

Neki su temperamentni, neki neorganizirani ili distancirani; ime koje vam je dano rođenjem otkriva više o vama nego što biste mislili, a u značaj imena vjerovali su još od drevnih vremena

Slavonci odlaze preko granice u noćni život: 'Za izlazak je dosta i 30-ak eura, ali nema klubova'
IZLASCI U SLAVONIJI I ISTRI

Slavonci odlaze preko granice u noćni život: 'Za izlazak je dosta i 30-ak eura, ali nema klubova'

Plus+ Mladi Slavonci često se druže doma ili u kafićima jer noćnih klubova u manjim mjestima nedostaje pa je izlazak u grad za neke prava avantura, a isto je stanje i u Puli gdje mladi mogu najčešće izaći na cajke...
U gužvi mu nestalo sastojaka u restoranu, a on smislio hit jelo
100 GODINA CEZAR SALATE

U gužvi mu nestalo sastojaka u restoranu, a on smislio hit jelo

Plus+ Caesar Cardini, talijanski kuhar koji je radio u Meksiku, 1924. smislio je salatu koja je i danas omiljena. Spremala se ispred mušterija, a preporuka je bila da se miješa samo sedam puta i - jede rukama