Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
18 komentara

Hrvatsku aplikaciju Photomath skinulo čak 100 milijuna ljudi

Iako su mnogi smatrali da je Photomath aplikacija zapravo šalabahter, fokus pri razvoju je bio stvoriti alat koji će mladima pomoći u savladavanju matematičkih problema, objašnjavati postupak računanja zadataka

Marko Lukunić/Pixsell
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
18 komentara

Otkad se pojavila prije četiri godine, aplikacija Photomath ne silazi s top ljestvice najboljih obrazovnih aplikacija, a sada su taj uspjeh podcrtali stvarno impresivnim brojkama - mjesečno imaju desetke milijuna aktivnih korisnika, prešli su 100 milijuna preuzimanja i osigurali investiciju od šest milijuna dolara. 

PhotoMath je besplatna aplikacija koja omogućuje da telefonom skenirate matematički zadatak i dobijete rješenje uz opis postupka. Iza priče o PhotoMathu je Damir Sabol, osnivač tvrtke Microblink koji je u razgovoru za Netokraciju izjavio da je kompanija dobila milijunsku investiciju serije A, koje će iskoristiti za daljnji razvoj naprednih sposobnosti učenja matematike i proširenja tima, a pojačanje u timu će činiti profesori matematike, stručnjaci za strojno učenje i vrhunski programeri. 

MicroBlink Ltd. | Autor: MicroBlink Ltd. Foto: MicroBlink Ltd.

Iako su mnogi na početku bili skeptični smatrajući da je Photomath aplikacija zapravo šalabahter, fokus pri njenom razvoju je bio stvoriti vrhunski alat koji će klincima pomoći u savladavanju matematičkih problema, objašnjavati postupak računanja i smanjiti nervozu koja se kod mnogih učenika probudi samim pogledom na zbirku zadataka. Kako je upravo ključ i najvažniji dio onoga što aplikacija radi objašnjavanje postupka rješavanja zadatka, jednoga bi dana u potpunosti mogla zamijeniti plaćanje instrukcija iz matematike. 

Sabol je za Netokraciju istaknuo da je upravo poboljšavanje načina rješavanja i objašnjavanja nešto na čemu se kontinuirano radi, investicija će im omogućiti razradu novih metoda objašnjavanja, možda pomoću animacija ili novih vrsta tutoriala. Kako je Photomath i dalje u potpunosti besplatan, Sabol kaže da je u planu i razvoj premium verzije aplikacije, pa će do kraja godine sasvim sigurno razviti neku metodu monetizacije. 

- Naravno da ne možemo vječno imati potpuno besplatnu aplikaciju. Mislimo da je to što je osnovna aplikacija besplatna zapravo jako dobra stvar i želimo da su osnovne mogućnosti pristupačne u cijelom svijetu, ali istovremeno intenzivno radimo na tome da monetiziramo napredne mogućnosti koje će biti izuzetno korisne onima koji ih odluče platiti - istaknuo je Sabol. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message