Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
4 komentara

HT: Prvi u Hrvatskoj uveli 5G tehnologiju u stvarnoj mreži

Hrvatski Telekom objavio je kako su u Istri zamijenili sve bazne stanice novima, spremnima za 5G, a sada su s njima spojili i Ericssonovu 5G mrežnu opremu. Komercijalno bi 5G trebao krenuti kroz 2 godine

Foto: Hrvatski Telekom
4 komentara

Hrvatski Telekom objavio je kako su prvi u Hrvatskoj realizirali 5G funkcionalnosti u stvarnim uvjetima, čime su napravili veliki korak prema dolasku 5G mreža u Hrvatsku. Kako se navodi, time su se svrstali među prve europske zemlje u kojima su demonstrirali 5G funkcionalnosti u stvarnim uvjetima. 

Mreža koja radi u spektru od 3,5 GHz provedena je pred instaliranim 5G sustavom, a koristili su Ericssonovu 5G mrežnu opremu koja je spremna za komercijalnu upotrebu, čime su kako tvrde prvi uveli 5G tehnologiju u našoj državi. U praksi to znači da su na nove bazne stanice koje su u upotrebi spojili Ericssonovu opremu kako bi u stvarnoj mreži, a ne u laboratoriju, pokazali funkcionalnosti nove mreže.

Početkom godine pokrenuli su modernizaciju radijske pristupne mreže u cijeloj državi, što će omogućiti uvođenje 5G tehnologija kad se za nju dodijeli potreban frekvencijski spektar. Ova modernizacija trebala bi trajati do kraja sljedeće godine. U prvoj polovici godine u Istri su zamijenili svih 137 starih baznih stanica s novim 5G kompatibilnim baznim postajama. Isto su pokrenuli i početkom srpnja u Zagrebu.

- Prvi smo napravili veliki iskorak u pripremi Hrvatske za 5G, što nas svrstava u europski vrh zemalja koje su to prve napravile. HT vidi komercijalnu implementaciju 5G mreža oko 2020. godine kada će korisnici imati na raspolaganju dodanu vrijednost  performansi u odnosu na 4G mrežu. Puni zamah s kompletnim opsegom funkcionalnosti očekuje se u razdoblju od 2025.do 2030. godine - rekao je Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog Telekoma zadužen za tehniku i informacijske tehnologije. HT navodi da će 13. srpnja u Puli imati i javnu demonstraciju 5G funkcionalnosti mreže u stvarnim uvjetima.

Predviđa se da će 5G imati ogroman utjecaj na društvo, a nova generacija komunikacijskih mreža bit će velika prilika i za gospodarstvo, jer će se na nju oslanjati cijeli niz novih industrija poput autonomnih vozila, pametnih kuća, robotike u medicini. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message