Obavijesti

Tech

Komentari 0

HT s blagim rastom ukupnih prihoda i padom neto dobiti

HT s blagim rastom ukupnih prihoda i padom neto dobiti

Ukupni (konsolidirani neto) prihodi rasli su za 0,6 posto u odnosu na devet mjeseci 2020. godine, ili za 34 milijuna kuna, i to najviše zbog većih prihoda od pokretnih telekomunikacija

VIDEO

Hrvatski telekom (HT) je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario 5,6 milijardi kuna ukupnih prihoda, ili 0,6 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je neto dobit nakon manjinskih udjela smanjena za 17,6 posto, na 460 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće najvećeg telekoma u Hrvatskoj.

Napominjući kako su prvih devet mjeseci 2021. završili "u pozitivnom tonu s dobrim poslovnim rezultatima i rastom prihoda koji je ponovno doveo do snažnog rasta EBITDA-e nakon najmova", iz HT-a u izvješću objavljenom na Zagrebačkoj burzi ističu da je održavanjem plana ulaganja osiguran nastavak pozitivnih trendova i solidan poslovni zamah.

Ukupni (konsolidirani neto) prihodi rasli su za 0,6 posto u odnosu na devet mjeseci 2020. godine, ili za 34 milijuna kuna, i to najviše zbog većih prihoda od pokretnih telekomunikacija.

Ako se isključi doprinos Optima telekoma u trećem tromjesečju 2020. (67 milijuna kuna), rast prilagođenih neto prihoda u 2021. iznosio bi 101 milijun kuna, odnosno 1,9 posto, navodi Uprava HT-a u izvješću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Po podatcima iz izvješća, EBITDA nakon najmova iznosila je 2,2 milijarde kuna, što je rast za 132 milijuna kuna, odnosno 6,4 posto, a kao rezultat rasta HT Grupe u Hrvatskoj (6,3 posto) i Crnogorskog Telekoma (7,3 posto).

"Marža EBITDA-e nakon najmova iznosila je 39,7 posto, a zahvaljujući pozitivnom poslovnom zamahu nastavljen je i kontinuirani rast EBITDA-e nakon najmova i to četvrto tromjesečje zaredom. Ako se isključi doprinos Optima telekoma u trećem tromjesečju 2020. (28 milijuna kuna), rast prilagođene EBITDA-e nakon najmova iznosio bi 160 milijuna kuna, odnosno za 7,9 posto", navode iz HT-a.

Manju neto dobit u odnosu na isto razdoblje prošle godine objašnjavaju time što veća EBITDA-a i manje oporezivanje nisu u potpunosti neutralizirali povećanje amortizacije na godišnjoj osnovi, a koje je rezultat većih ulaganja u prethodnim godinama.

"Ulaganja u posljednjih šest godina iznosila su više od 10 milijardi kuna, pri čemu je HT ponovno ulagao više nego ostatak tržišta zajedno. Pritom se amortizacija na tromjesečnoj osnovi smanjila, dok je neto dobit 2,5 puta veća u odnosu na prethodno tromjesečje, odnosno veća je za 295 milijuna kuna", dodaju iz HT-a.

Ističu i da su unatoč i dalje zahtjevnom okruženju poboljšali svoje izglede za 2021. (uključujući Optima telekom do kraja srpnja 2021.) te očekuju "nisko jednoznamenkasto smanjenje prihoda i srednje jednoznamenkasto povećanje EBITDA-e nakon najmova u usporedbi s 2020.".

Očekivanja u vezi kapitalnih ulaganja za 2021. kreću se na razini od 1,6 milijardi kuna, a nastavljaju pratiti i procjenjivati potencijalne prilike u regiji za akvizicije.

Komentirajući poslovne rezultate za devet mjeseci 2021., predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis naglašava da je HT nastavio s pozitivnim razvojem poslovanja te da su dobri rezultati ostvareni u segmentu nepokretnih i pokretnih telekomunikacija vidljivi u stabilnom rastu EBITDA-e nakon najmova.

"Zahvaljujući dobrom poslovnom zamahu i boljim operativnim rezultatima, dodatno smo ojačali svoj vodeći položaj u svim dijelovima poslovanja - najveća i najbrža 5G mreža u zemlji, najveći udio u novo dodijeljenom 5G spektru zahvaljujući ulaganju od 130 milijuna kuna, najveća optička mreža kojom pokrivamo 435.000 kućanstava diljem Hrvatske i omogućujemo gigabitne brzine kao rezultat rekordnog uvođenja optike, ponovno dobivanje međunarodnih nagrada i priznanja za najbolju mrežu u Hrvatskoj i jednu od najbržih mobilnih mreža u Europi", navodi Nebis.

Iz HT-a su uz rezultate u srijedu izvijestili i da HT-ova strategija za raspoređivanje kapitala pokazuje snažnu usmjerenost na povrate za dioničare i namjeru da kreiraju vrijednost dioničarima.

"HT je u prvih devet mjeseci 2021. isplatio dividendu od 8 kuna, odnosno u ukupnom iznosu od 640,3 milijuna kuna. Taj iznos predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit od 91,2 posto, što znači da smo usprkos izazovima godine koju je obilježila pandemija dodatno povećali visok omjer isplate", navode iz HT-a.

Dodaju i da je glavna skupština HT-a ovlastila Upravu za otkup vlastitih dionica u razdoblju od pet godina u okviru novog Programa otkupa dionica od 29. travnja 2021. do 22. travnja 2026., a maksimalni volumen novog Programa otkupa dionica tijekom cijelog trajanja iznosi 600 milijuna kuna, odnosno 3 milijuna dionica, što je oko 3,7 posto ukupnog broja dionica.

"Ukupno smo u prvih devet mjeseci 2021. isplatili 728 milijuna kuna dioničarima. Riječ je o ukupnom prinosu od 4,8 posto (na temelju posljednje cijene u prvih devet mjeseci 2021.), koji se sastoji od kombinacije dividendi i otkupa dionica", iznose iz tog telekoma.

 

(Hina) xtam ybn

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle