Obavijesti

Tech

Komentari 60

HTC otkrio novi top telefon: Hoće li im donijeti preporod?

HTC otkrio novi top telefon: Hoće li im donijeti preporod?
14

One dolazi s FullHD ekranom od 4,7 inča, Ultra Pixel kamerom, jakim procesorom, 32 GB memorije, LTE podrškom, Sense 5 sučeljem i nizom korisnih novih funkcija

VIDEO

Nakon što su u posljednjih nekoliko mjeseci zaredali modeli s ekranima velikih dijagonala (4,7-inča i više); od Samsung Galaxyja S III, Google Nexusa 4, vodootporne Sony Xperije Z i prije nekoliko dana predstavljenog LG-ja Optimusa G Pro, jedno je sigurno - ovo će biti godina velikih mobitela. Tome trendu priklonio se i najveći tajvanski proizvođač koji već pet kvartala zaredom muku muči s padom prodaje. Upravo bi ih novi top model One ponovno trebao lansirati nazad prema vrhu, te im omogućiti ravnopravnu borbu s postojećom konkurencijom, ali i nadolazećom elitom poput Galaxyja S IV i nasljednika iPhonea 5.

HTC je svoj najnoviji top model, kao i lani, odlučio predstaviti istovremeno u Londonu i New Yorku, i to šest dana prije početka najvećeg svjetskog sajma mobilne industrije.  

Kao i većinu prethodnih top modela, i novi One izgleda zaista sjajno. Elegantno kućište izrađeno je od brušenog aluminija, u svom najužem dijelu tanko je svega 4 dok na rubovima ima devet milimetra. Karakteristično za One je i što nema baš nikakvih dijelova koji vire izvan samog kućišta, čak su i gumbići za pojačavanje i smanjivanje tonova također u ravnini s rubom uređaja.

Gledanje snimljenih filmova i fotografija na Oneu pravi je užitak za oči zahvaljujući ekranu s gustoćom piksela od čak 468 ppi, gotovo 44% više nego na iPhoneu 5. Dijagonala Gorilla Glass 2 ekrana zadržana je na razumnih 4,7-inča, a sve preko toga teško stane u džep.

Uobičajeno dobar zvuk, sada je još bolji uz Boom Sound koji objedinjuje dva zvučnika smještena na prednjem i stražnjem dijelu te pojačalo. Koliko je zvuk zaista bolji od konkurencije na samoj prezentaciji nismo se mogli uvjeriti zbog prevelike gužve i buke, no u HTC-u kažu kako One ima najbogatiji i najsnažniji zvuk od svih pametnih telefona. Dorađeni player osim vizualizacija s interneta može povući i sinkronizirano prikazati tekst pjesme koja svira. Tako sada u režiji HTC-a možete organizirati i privatne karaoke.

Uveli UltraPixel kameru

Ono što zaista možemo sa sigurnošću potvrditi je kvaliteta fotoaparata. One je opremljen inovativnom UltraPixel kamerom čiji senzor ima znatno veće piksele nego standardna kamera što mu omogućuje da "uhvati" i do 300% više svjetla. A svi znamo da bez svjetla nema kvalitetne fotografije... U improviziranim zatamnjenim komorama uživo nam je demonstrirano fotografiranje u uvjetima slabijeg osvjetljenja. One je od iPhonea 5 i Galaxyja S III imao gotovo nevjerojatno manji šum i oštrinu. Tako ćemo vjerojatno kroz par mjeseci ponovno gledati novo nadmetanje proizvođača, prošlo je bilo u količini piksela, a novo će biti u njihovoj veličini. Stražnja kamera na Oneu broji "samo" 4 megapiksela, a prednja 2,1 megapiksela. Obje su u stanju snimati video u HD 1080p rezoluciji. Video na stražnjoj kameri je toliko dobar da se ne piše dobro proizvođačima potrošačkih kamera.  Iako je ovdje manje megapiksela, njihova veličina 'lovi' puno više svjetla, a za bolju kvalitetu pomaže ImageChip 2 koji omogućuje bolju obradu fotografija i videa, f2.0 otvor kamere također propušta puno više svjetla od konkurencije, a HTC primjenjuje i optičku stabilizaciju slike. 

Osim hardverskih noviteta, One donosi i mnogobrojne softverske. Funkcija HTC Zoe od filmova i fotografija iz vaše galerije može automatski kreirati film u trajanju 30 sekundi. Nadalje, pomoću nje, moći ćete raditi sekvencijalne fotografije odnosno spojiti više fotografija u jednu. Posebno će biti korisna biti i opcija brisanja objekata ili osoba s fotografije. Primjerice, ako se na nekoj obiteljskoj slici igrom slučaja zatekne neželjeni rođak ili susjed, moguće ih je jednostavno jednim klikom obrisati.

Dobio novi početni ekran

Funkcija BlinkFeed također je jedan od noviteta, a omogućuje da se na početnom ekranu prikazuje sadržaj i informacije koje vam najviše trebaju, bilo da su to vijesti s određenih internetskih portala, sportska događanja ili postovi s Facebooka. Kompletan sadržaj na BlinkFeedu konstantno se obnavlja tako da ćete morati biti oprezni s podatkovnim prometom ili ćete u postavkama podesiti da se sadržaj obnovi tek kada ste na nekoj besplatnoj WiFi mreži. Vizualno sve jako sliči sučelju s Windows Phone 8 OS-a. One ima najsnažniju bateriju od svih HTC-ovih modela, 2300 mAh, a BlinkFeed navodno sa svega 1% utječe na potrošnju.

Mnogima će se svidjeti i funkcija Sense TV koja, između ostalog, pretvara One u univerzalni daljinski upravljač kompatibilan s gotovo svim novijim modelima televizora.

U ponudi će biti modeli s 32 i 64 GB memorije, a u paketu uz svaki uređaj dobit ćete, besplatno na dvije godine, 25 GB slobodnog prostora na Dropboxu. LTE tehnologija također je dio standardnog paketa.

HTC One tijekom ožujka istovremeno kreće u prodaju u više od 85 zemalja, najviše u povijesti HTC-a. Hrvatska će također biti među odabranima.

Ključne značajke HTC One:

Procesor: četverojezgreni Qualcomm® Snapdragon™ 600, 1.7GHz
Ekran: 4.7 inča, Full HD 1080p, 468 PPI
Memorija: 32/64 GB
Radna memorija: 2 GB DDR2
Kamera: HTC UltraPixel kamera, prednja 2,1 megapiksela
Baterija: 2300 mAh
Dimenzije: 137.4 x 68.2 x 9.3mm
Masa: 143 grama

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti
STOTINE MILIJUNA ZA RAZVOJ

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti

Honor je uložio 200 milijuna dolara u razvojni centar u Shenzhenu, a mi smo bili prvi mediji koji su ga posjetili. Ovdje rade na telefonima koji stižu za dvije ili tri godine, a posjetili smo i tvornicu u kojoj su sami razvili robote za izradu uređaja

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
NENAJAVLJENI POSJET

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju

Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin