Obavijesti

Tech

Komentari 1

Huawei optužio SAD za cyber napade i prijetnje radnicima

Huawei optužio SAD za cyber napade i prijetnje radnicima
1

SAD su nezakonito zadržavale naše radnike, izvode kibernetičke napade kako bi se infiltrirali u Huaweijeve interne informatičke sustave i šalju službenike FBI-ja u domove radnika, kažu u Huaweiju

Kineski tehnološki div Huawei optužio je američku vladu da koristi "sve alate koji su joj na raspolaganju" kako bi prouzročila poremećaje u njegovom poslovanju nakon izvješća američkih medija da je protiv tvrtke pokrenuta istraga zbog sumnje u krađu patenata.

Sjedinjene Države nezakonito su zadržavale naše radnike, izvode kibernetičke napade kako bi se infiltrirali u Huaweijeve interne informatičke sustave i šalju službenike policijske agencije FBI u domove naših radnika kako bi ih podvrgnuli pritisku da za njih prikupljaju informacije, tvrde u kineskoj kompaniji.

'Sve je stalo': Huawei dijeli 600 otkaza u SAD-u zbog crne liste
'Sve je stalo': Huawei dijeli 600 otkaza u SAD-u zbog crne liste

- Snažno osuđujemo zloćudna, koordinirana nastojanja američke vlade da diskreditira Huawei i ograniči njegovu vodeću poziciju u sektoru - ističu u priopćenju objavljenom u utorak.

Ne navode dokaze kojima bi potkrijepili te optužbe.

Huaweijevo priopćenje reakcija je na izvješće američkog poslovnog lista Wall Street Journala prema kojem je američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo istragu protiv kineske tvrtke zbog sumnje da je ukrala patente za fotoaparate za pametne telefone.

U kineskoj tvrtki opovrgavaju tu optužbu.

Huawei će dobiti novih 90 dana da kupuju od američkih tvrtki
Huawei će dobiti novih 90 dana da kupuju od američkih tvrtki

Američki dužnosnici do sada nisu komentirali tvrdnje kineske tvrtke o kibernetičkim napadima.

Washington optužuje Huawei za špijunažu u korist Pekinga i ove ga je godine uvrstio na trgovinsku crnu listu, zabranivši domaćim tvrtkama poslovanje s kineskim divom. Paralelno traže od saveznika da isključe Huawei iz javne nabave vezane za uspostavu mobilnih mreža nove generacije 5G.

Huawei uporno odbacuje američke optužbe, tvrdeći da je neovisan o vladi u Pekingu.

Njegovu poziciju dodatno otežava trgovinski sukob dva vodeća gospodarstva svijeta, koja su međusobno uvela uvozne carine na robu u vrijednosti nekoliko stotina milijardi dolara, uzrokujući poremećaje u nabavnim lancima i trgovinskoj razmjeni širom svijeta.