Obavijesti

Tech

Komentari 6

Huawei otkrio Nova 9 telefon, znamo i kad dolazi u Hrvatsku

Huawei otkrio Nova 9 telefon, znamo i kad dolazi u Hrvatsku
8

Nova 9 dolazi sa Snapdragonom 778, ima 8 GB RAM-a i kameru od 50 megapiksela. U Hrvatskoj će u prodaju početkom studenog

VIDEO

Moćna kamera, iznimno brzo punjenje i dugotrajna baterija glavni su aduti Nova 9 telefona kojeg je Huawei danas predstavio u Beču. Iako bi u ovo vrijeme obično Huawei predstavljao Mate seriju kao svoj top model, Nova 9 ipak pripada srednjoj klasi telefona u kojoj će se boriti sa sve žešćom konkurencijom.

Četverostruki sustav stražnjih kamera s nazivom Ultra Vision uključuje glavnu RYYB kameru od 50 megapiksela (f/1,9), ultraširokokutnu od 8 megapiksela, a tu su još i dubinska te makro kamera od 2 megapiksela. Nova 9 ima i noćne modove Extreme Night Shoot i Night Portrait koji bi trebali omogućiti odlične noćne fotografije, no to ćemo isprobati kad telefon stigne na test. Tu je i podrška za 4K video na stražnjoj i prednjoj kameri, a ima i AIS stabilizaciju. Što se prednje kamere tiče, uz 4K video i digitalnu stabilizaciju i na prednjoj strani, selfije će snimati u rezoluciji od 32 megapiksela.

Novu 9 pokreće Snapdragon 778G procesor u 6 nm tehnologiji, ali telefon nema 5G podršku. Opremili su ga i VC tekućim hlađenjem te grafenskom tehnologijom hlađenja koja mjeri temperaturu i automatski prilagođava performanse kako bi se telefon ohladio.

Dolazi s OLED ekranom od 6,57 inča u 1080x2340 rezoluciji, a podržava 120 Hz osvježenje slike te HDR10. 

Opremljena je s 8 GB RAM-a i 128 ili 256 GB memorije.


Kapacitet baterije u Novi 9 je 4300 mAh, a ako je suditi po Huaweijevoj optimizaciji baterije na ranijim modelima, ovo bi trebalo biti sasvim dovoljno i za dva dana rada. Telefon dolazi s brzim punjačem od 66W, a iz Huaweija ističu da mu treba 15 minuta do 53 posto ili 38 minuta da se telefon napuni do 100 posto.


Nova 9 dolazi u crnoj i plavoj boji, a u Hrvatskoj je u prednarudžbi do 1. studenog i do tad uz njega stižu i FreeBuds 4 slušalice. Inače, cijena uređaja bit će 3899 kuna.

GT3 sat bolje prati vaše zdravlje

Huawei je danas uz novi mobitel predstavio i novi uređaj u svojoj liniji satova, a radi se o modelu Watch GT 3. Sat dolazi u veličini od 46 i 42 mm. Uz kvalitetnu izradu i klasični stil, trebali bi se prilagoiti svakom korisniku. Kao i na ranijim uređajima, podržava više od 100 načina vježbanja, ima planer aktivnosti, unaprijedili su mu praćenje lokacije kod trčanja, a tu je i novi senzor mjerenja otkucaja srca 5. generacije. 

Poboljšali su i cjelodnevni nadzor zasićenosti kisika, a kao i na GT2 modelu, podržava pozive preko Bluetootha i kompatibilan je s Android i iOS uređajima. Baterija na većem modelu radi do 14 dana, a na manjem do sedam dana. Sat će koštati 349 i 329 eura, ovisno o veličini. VIše detalja o dostupnosti očekuje se uskoro.

Slušalice kao ruž za usne

Uz satove, Huawei je u posljednje vrijeme sve jači igrač i među prijenosnim slušalicama, a u Beču su danas predstavili FreeBuds Lipstick slušalice. Radi se o FreeBuds slušalicama koje dolaze u kućištu nalik ružu za usne, izrađenom od čelika s blistavo sjajnom završnom obradom. Slušalice će stajati 249 eura.

Huaweijev mobilni ekosustav bilježi neviđeni rast

HMS ekosustav postigao je brz rast na globalnoj razini. Prema zadnjim podacima, više od 165.000 aplikacija integrirano je s HMS Core, Huaweijevom vlastitom operativnom platformom, izvijestili su iz Huaweija. 

Huawei uređaj broji preko 730 milijuna MAU-ova (aktivnih mjesečnih korisnika), dok HMS sadrži preko 580 milijuna MAU-ova, a Huawei ID ima više od 390 MAU-ova.

Više od 5,1 milijuna programera sada je registrirano u HMS-u

AppGallery je treća najveća trgovina aplikacija na svijetu s 560 milijuna mjesečno aktivnih korisnika, a aplikacije su preuzete ukupno 384,4 milijardi puta u 2020. godini. Postotak mjesečno aktivnih korisnika izvan Kine porastao je za 29% u odnosu na prijašnju godinu. Broj aplikacija pokrenutih na AppGalleryju u 2020. godini izvan Kine bio je deset puta veći od onog iz 2019. godine.

- Kroz naše mobilne igre i partnerstva, zabavljamo i inspiriramo milijarde diljem svijeta. Sjajno je pronaći partnera poput Huaweija koji dijeli našu misiju“, rekao je Borut Vovk, direktor strateških partnerstva i viši producent igara u Outfit7, kompaniji mobilnih igara najpoznatijoj po svojoj nagrađivanoj igri Talking Tom & Friends.

Budući da je Huawei posljednje dvije godine neumorno radio na razvoju čvrstog i stabilnog ekosustava, korisnici mogu sigurno i jednostavno preuzeti svoje omiljene aplikacije putem AppGalleryja i Petal Searcha.

- Nastojimo pronaći i razviti najbolja tehnološka rješenja za integraciju u naše proizvode kako bismo ispunili očekivanja naših korisnika. Naravno, misleći upravo na njih, otvaramo nove lokalne trgovine kako bi smo im omogućili bliži kontakt s našim brendom i ponudama - rekao je Derek Yu, predsjednik za CEE & Nordic i Kanadu iz Huawei Consumer Business Group, nakon što su u srijedu u Beču otvorili novu flagship trgovinu. No, na samom predstavljanju nije bilo spominjanja i sličnih lokacija za Hrvatsku.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.