Obavijesti

Tech

Komentari 6

Hubble snimio smrt asteroida: Još ne znaju zašto se raspada

Hubble snimio smrt asteroida: Još ne znaju zašto se raspada
3

Astronomi ne vjeruju da se asteroid raspada zbog sudara s drugim tijelom, ili zbog zagrijavanja leda i pritiska u unutrašnjosti. Vjerojatno je kriv utjecaj Sunca

VIDEO

Teleskop Hubble po prvi put je snimio asteroid koji se sam od sebe raspada u svemiru. Snimke raspada stijene nastale su u razmaku od nekoliko mjeseci, a asteroid se raspao u desetak komada. Najveći su dijelovi promjera 180 metara, a u budućnosti će se svi raspasti na sićušne fragmente. Znanstvenici su i ranije vidjeli komete od leda i čestica prašine koji se raspadaju kako se približavaju Suncu, no ovakav slučaj još nisu imali.

- Ovo je stijena i nevjerojatno je gledati kako nam se raspada pred očima - rekao je David Jewitt sa Sveučilišta Kalifornije, koji je vodio istraživanje.

NASA piše da su krhki asteroid  P/2013 R uočili u rujnu prošle godine. Potom su ga proučavali u opservatoriju Keck, a to im je bilo dovoljno da prema njemu oko baci i Hubble. 

- On je omogućio da vidimo da se ovdje nalazi 10 tijela, a svaki je imao rep, poput kometa. Najveći fragmenti su bili promjera 365 metara - rekao je Jewitt. Podaci Hubblea pokazuju da se fragmenti udaljavaju jedan od drugog.

Astronomi ne vjeruju da je razlog raspada sudar s drugim asteroidom. Takav bi sudar bio trenutan i silovit u odnosu na ono što se vidi, a i brzina kretanja manjih stijena bila bi puno veća. Ne raspada se ni zbog pritiska ili unutarnjeg zagrijavanja i isparavanja leda. 

Vjerojatni scenarij uključuje blagi učinak Sunca, koje uzrokuje promjenu u brzini rotacije asteroida. Tijekom vremena njegovi dijelovi se pod utjecajem centrifugalne sile počinju odvajati. Da bi to bilo slučaj, ovaj asteroid je morao imati slabu jezgru koja je ranije bila oštećena u drugim sudarima. 

Ivana Hruškovca pratite na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno