Obavijesti

Tech

Komentari 1

Hyundai radi na samovozećim automobilima, pomažu im Rusi

Hyundai radi na samovozećim automobilima, pomažu im Rusi
1

Prvi prototipovi autonomnih vozila na bazi serijskih automobila marki Hyundai i Kia s novim programskim sustavom mogli bi se pojaviti već ove godine navodi ruska agencija TASS

VIDEO

Ruska internetska kompanija Yandex i korejski proizvođač automobilskih dijelova Hyundai Mobis namjeravaju surađivati na izradi programskih i hardverskih rješenja za autonomna vozila razvijena na temelju Yandexovih tehnologija, izvijestila je u utorak ruska novinska agencija TASS.

Yandex i Hyundai Mobis potpisali su pismo namjere o realizaciji toga projekta, unutar kojega se planira razvoj hardverskog i softverskog sustava za vozila vez vozača s razinom autonomije od 4 i 5.

Razina 4 pretpostavlja visok stupanj automatizacije kada sustav može preuzeti kontrolu nad vozilom, a sudjelovanje vozača nije potrebno osim u posebnim okolnostima. Vozilo bez vozača s petom razinom autonomije može samostalno voziti od jedne točke do druge, ako to nije protivno zakonu, a osoba treba samo pokrenuti sustav i upisati odredište.

U okviru suradnje, Yandex će pružiti svoju stručnost u strojnom učenju (machine learning) i "računalnom vidu", a Hyundai Mobis će isporučivati dijelove i osigurati rad odgovarajućeg softvera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Predviđa se i proširenje suradnje među tvrtkama, na primjer korištenje govora, navigacije, kartografskih i drugih Yandexovih tehnologija u zajedničkim proizvodima", navodi se u priopćenju.

Prvi prototipovi autonomnih vozila na bazi serijskih automobila marki Hyundai i Kia s novim programskim sustavom mogli bi se pojaviti već ove godine, navodi TASS pozivajući se na izvor u Yandexu te dodaje kako bi se ubuduće rješenja razvijena u suradnji Yandexa i Hyundaija mogla primjenjivati i kod drugih proizvođača te kod taksi kompanija i tvrtki za dijeljenje vozila.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle