Tech

Komentari 18

I sat nakon isteka police vaš automobil možda nije osiguran

I sat nakon isteka police vaš automobil možda nije osiguran

Nakon isteka police prije je ona bila u pokriću 30 dana, no po novom je rok do 30 dana, pa to svako osiguranje različito tumači

Treba dobro proučiti i raspitati se koliko će dana nakon isteka police auto još biti osiguran od štete, a koliko je to dana ovisi o odredbi u polici i uvjetima osiguranja, upozorava Marijan Ćurković, član upravnog odbora Hrvatskog autokluba i stručnjak za osiguranja.

Pojašnjava da je prema prijašnjim propisima polica obaveznog osiguranja automobila vrijedila, odnosno bila u pokriću, još 30 dana, a sad je taj počekni rok do 30 dana, što neki osiguravatelji iskorištavaju pa su ga maksimalno skratili.

- Osiguravatelji bi morali ostaviti nekoliko dana vremena da se produlji polica jer to netko može zaboraviti - rekao je Marijan Ćurković.

Dodao je da treba biti oprezan i pri sklapanju police osiguranja koja se prvi put ugovara.

- Kod početka osiguranja obaveza osiguravatelja obično počinje od ponoći, ne trenutkom sklapanja police, osim ako nije drugačije dogovoreno, što mora pisati u polici - pojašnjava Ćurković.

Ako se osiguranje nastavlja, polica vrijedi po nastavku prethodne.

- Osiguranje se obično ugovara na neodređeno vrijeme, pa ako se želi promijeniti osiguravatelja, treba otkazati starome. Prije su svi ugovori bili na godinu dana i nije bilo potrebno otkazivati, moglo se jednostavno prijeći drugome - dodao je Marijan Ćurković.

No osiguravatelja treba na vrijeme obavijestiti da se ne želi počekni rok.

Iz Wiener i Sava osiguranja su odgovorili da se osigurateljno pokriće produljuje za 30 dana ako im osiguranik najmanje tri dana prije isteka osiguranja ne dostavi pisanu izjavu da ne želi produljiti policu. To vrijedi za police ugovorene na dulje ili neodređeno, koje svake godine treba obnoviti.

- Kod ugovora o osiguranju sklopljenog na jednu godinu obveza osiguratelja prestaje po isteku sata i dana koji je u polici naveden kao sat i dan isteka osiguranja - rekli su iz Grawe osiguranja.

Jednako su odgovorili i iz Sava osiguranja, no dodali su da može biti i drugačije dogovoreno.

Iz Grawe i Croatia osiguranja kažu da je i kod njih počekni rok maksimalnih 30 dana.

- Na polici osiguranja pišu dan i sat isteka osiguranja, a ako nije naveden sat, polica vrijedi do 24 sata, do ponoći na dan isteka police - kažu u Croatia osiguranju. Napominju i da prijeđe li netko drugom osiguravatelju u počeknom razdoblju, morat će im platiti dio premije razmjerno vremenu osiguravateljnog pokrića.

U slučajevima kad je policom definirano razdoblje počeka, nastane li tad šteta, osiguratelj će oštećeniku isplatiti naknadu štete, a ugovaratelj osiguranja mora platiti premiju osiguranja za cijelu sljedeću godinu. Pri ugovaranju polica osiguranja treba biti oprezan s jeftinim policama kojima obično osiguranje prestaje odmah i nemaju razdoblje počeka. Pet osiguravajućih kuća nije nam odgovorilo na upit o isteku osiguranja i razdoblju počeka pa vjerojatno skrivaju uvjete.

Da se datum ne zaboravi pomaže sustav e-Građani

U osobni korisnički pretinac sustava e-Građani MUP će 30 dana ranije poslati obavijest o isteku registracije auta uz koje je uglavnom vezan i istek police osiguranja. U postavkama pretinca se može namjestiti da na e-mail stigne poruka o novoj obavijesti.