Tech

Komentari 1

I Sony radi na kameri koja se može smjestiti u običnu leću

I Sony radi na kameri koja se može smjestiti u običnu leću

Nedavno smo vidjeli da Samsung radi na razvoju pametnih leća, a sada je otkriveno i da je Sony patentirao leću koja moće snimati video i spremiti ga unutar same leće

Nizu kompanija koje rade na razvoju pametnih leća pridružio se i japanski div Sony koji je patentirao kontaktnu leću koja može snimati i reproducirati video - treptajem oka. 

Sony je u patentu opisao kako bi pametnu leću kontrolirali pokretima kapaka koji bi aktivirali različite funkcije leće. Njihova zamisao je da leća može i spremiti video u vlastitu memoriju, dok bi Samsungova koju smo nedavno vidjeli, trebala telefon za istu funkciju, prenosi Daily Mail. 

Senzori u leći prepoznali bi kad smo zatvorili oko, a ovisno o duljini treptaja leće bi znale je li to namjerni pokreti ili ne. Tako bi zatvaranjem oka mogli aktivirati i isključiti kameru ili bi lećom mogli upravljati preko telefona. 
Ti treptaji bi mogli na tom videu imati i neželjenu posljedicu crnog ekrana, a Sony je i na to mislio. Tako bi senzori mogli pratiti trenutke kad smo trepnuli i izbrisati te trenutke. 

No, stvari ne staju samo na tome. Tapkanjem po zatvorenom oku moglo bi se aktivirati neke druge funkcije, a ovakva leća bi mogla snimati fotografije imati autofokus ili opciju zumiranja. Vrijedi napomenuti da je Sony također ovu leću patentirao još 2014. godine, a hoćemo li uskoro išta od tih pametnih leća vidjeti u stvarnosti i dalje ostaje nepoznanica.